Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

In handen van een loverboy

  Ze zien er gelikt uit, maar die mooie buitenkant moet een hoop slechtigheid verbergen. Loverboys lokken kwetsbare meisjes in hun netten en slaan ze geestelijk en lichamelijk murw. Hóé verstikkend die netten kunnen zijn, weten slachtoffer Maria Mosterd (20) en haar moeder als geen ander.

lees meer

Ontmoedigd door leugens van de duivel

Ontmoedigd door leugens van de duivel

Wie de gevierde Amerikaanse schrijfster Elizabeth Musser (1960) kent, weet dat ze niet zomaar is uitgepraat. Noch uitgeschreven. Volgende week verschijnt alweer haar zevende boek: ”Stille woorden”. Een gesprek met haar over koudwatervrees, moeder zijn en stemmen in je hoofd.   Mede n.a.v. "Stille woorden"

lees meer

„Ik houd niet van zielige, problematische boeken”

„Ik houd niet van zielige, problematische boeken”

Elk boek dat in haar buurt komt, verslindt ze. Nadine Wilbrink (14) uit Scherpenzeel kan met recht een boekenwurm genoemd worden. Met name romans leest ze makkelijk weg. Voor ”Pareloester” moest ze meer geduld opbrengen. „Ik houd niet van zielige boeken.”

lees meer

Mooie zinnen met schitterende vergelijkingen

Mooie zinnen met schitterende vergelijkingen

Hij leest geen boeken, hij verslindt ze. Hoe steviger de kost, hoe beter. Al is een thriller op zijn tijd ook niet gek. ”De belofte” van Chaim Potok viel dan ook in de smaak bij Herman Meijer (17) uit Elspeet. „Ik werd het verhaal ingesleurd.”

lees meer

Vanaf een andere planeet naar de aarde kijken

De meeste mooie boeken uit de bieb kent Ries Boers (16) uit Scherpenzeel van kaft tot kaft. Voorkeur? „Fictie. Je leert anders denken en kunt je eigen wereld creëren.” De boeken van C. S. Lewis zijn daarom zeker aan hem besteed.

lees meer

„Schrijver heeft aan een paar woorden genoeg”

„Schrijver heeft aan een paar woorden genoeg”

Aan de ontlezing doet Nadine Klaassen (17) uit Hoek niet mee. Het liefst zou ze altijd vijf, zes boeken per week lezen. „Maar als ik druk ben met school blijft het bij een boek in het weekend.”

lees meer

„Het verhaal boeit en is totaal onvoorspelbaar”

„Het verhaal boeit en is totaal onvoorspelbaar”

Het liefst worstelt hij dikke pillen door. Met name thrillers zijn favoriet bij Henco van Ommeren (16) uit Scherpenzeel. Enige voorwaarde die hij aan een boek stelt: als het maar spannend is. Het boek Dri3 is daar een perfect voorbeeld van.

lees meer

„Ik duik ’s nachts lekker weg in een boek”

„Ik duik ’s nachts lekker weg in een boek”

Ze leest heel de nacht. Hoewel, om twee uur vindt Margreet Post (15) uit Urk het toch wel verstandig om te gaan slapen. Maar tot die tijd: „Muziek aan en lekker wegduiken in een boek. Het is ’s nachts altijd zo heerlijk rustig.”

lees meer

Opeens een ander beeld van de hoofdpersoon

Opeens een ander beeld van de hoofdpersoon

Boeken, tijdschriften en de krant. Sarita Joosse (17) uit Meliskerke leest alles, „als het maar geen misdaadboek is.” Wat dat betreft heeft ze het getroffen. ”Vreemd land” is af en toe zelfs een beetje saai. Toch is het niet het eerste het beste boek: de schrijfster kreeg een belangrijke literatuurprijs voor de bundel met korte verhalen.

lees meer

„Zoon komt om in gaskamer vader”

„Zoon komt om in gaskamer vader”

„De schrijver legt weinig uit, maar je begrijpt het toch”, zegt Ard-Jan Biemond (13) uit Veenendaal over het boek dat hij gelezen heeft. De titel is daar een voorbeeld van; een gestreepte pyjama is in dit oorlogsboek meer dan een kledingstuk om in te slapen.

lees meer

„Anne stierf niet met een glimlach”

Op haar geboortedag, 12 juni, verschijnt een nieuwe biografie van Anne Frank. „Ze stierf niet met een diepe glimlach van geluk en vertrouwen.”

lees meer

Broedkamer voor schrijftalent

Broedkamer voor schrijftalent

De christelijke auteursvereniging Schrijvenderwijs krijgt een nieuwe voorzitter. Joke Verweerd gaf eind april in Veenendaal de hamer door aan Hans Mouthaan.

lees meer

Mystieke middeleeuwse minnezang

Mystieke middeleeuwse minnezang

Tot nu toe werden de poëtische teksten van de middeleeuwse Hadewijch aangeduid als ”strofische gedichten”. Nu prof. dr. Louis Peter Grijp van een aantal gedichten de melodieën reconstrueerde, heten ze voor het eerst ”liederen”. Prof. Grijp: „Het kan bijna niet anders dan dat Hadewijch deze gedichten met haar volgelingen gezongen heeft.”

lees meer

Jan Jaap Karsten verzamelt Boekenweekgeschenken

”Een schot in de lucht” is de verzameling Boekenweekgeschenken van Jan Jaap Karsten uit Kampen niet. Wel is het de titel van het oudste boek in deze categorie dat hij bezit.

lees meer

Levenslang grenzen verkennen

Levenslang grenzen verkennen

Zijn zestigste boek staat op stapel. Hans Werkman, jarenlang het boegbeeld van de christelijk-literaire wereld, werd gisteren zeventig. „De dingen gaan voorbij, en dat vind ik erg. Als iemand sterft, kent zijn familie misschien nog wat verhalen, daarna is het weg. Ik wil die dingen vasthouden, die verhalen bewaren.”  

lees meer

Dichten kan iedereen

De jaarlijkse Gedichtendag breekt donderdag weer aan. De derde Dichter des Vaderlands wordt gekozen, en overal is aandacht voor poëzie, tot in de trein toe. Ook deze pagina is eraan gewijd. Maar niet alleen aan hoog-literaire poëzie, ook aan allerlei vormen van dichtkunst die je gewoon in het dagelijks leven tegenkomt. Dichten kan iedereen, de vraag is alleen: hoe?

lees meer

Het verhaal van een zwaar leven

Romantiek, drama, geloof: ingrediënten die volgens Lynn Austin een boek succesvol kunnen maken. En zij kan het weten: als Austin een boek schrijft, verkoopt het. Ook haar nieuwe boek ”Eindelijk thuis” lijkt daar geen uitzondering op te zijn. Interview met Lynn Austin

lees meer

De beste dichters van het land

De beste dichters van het land

Eigenlijk ben ik niet zo’n poëzielezer. Gedichten zijn moeilijk, je moet er lang over nadenken, peinzen, mediteren. En begrijp je dan wat er staat? Vergeet het maar. Toch zit ik nu ineens met drie prachtige gedichtenbloemlezingen in handen. Een met de honderd mooiste gedichten over „geloof en inspiratie.” Een met christelijke poëzie van de afgelopen halve eeuw. En een met de tachtig beste gedichten uit de hele Nederlandse literatuur. Daar zou ik toch ten minste tien jaar mee toe moeten kunnen.

lees meer

<p>Joke Verweerd raakt lezer met ”Pareloester”</p>

Joke Verweerd raakt lezer met ”Pareloester”

Binnen dertien jaar schreef Joke Verweerd haar zevende roman. ”Pareloester” is een ’echte’ Verweerd: hoofdpersonen die worstelen met levensvragen, niet uitkomen met standaardantwoorden maar ondanks hun pijn en vervreemding zoeken naar vrede met God en met elkaar.

lees meer

Vroeg verhaal Theo Thijssen ontdekt

Het literair-historische tijdschrift De Parelduiker heeft een onbekend jeugdwerk van schrijver Theo Thijssen ontdekt.

lees meer

„Godsdienst is niet saai”

„Godsdienst is niet saai”

De laatste halve eeuw was hij bezig in de vergetelheid te verzinken, maar daar komt verandering in. Piet Calis schreef een nieuwe biografie over „de grootste Nederlandse dichter van alle tijden”: Joost van den Vondel. „Ik heb in mijn boek geprobeerd een figuur te beeldhouwen die totaal in dit leven staat én totaal in het eeuwige leven - dat is geen tegenstelling.”

lees meer

Ploegen door het polderland

Geen perziken met slagroom, maar havermoutpap waar je lepel recht overeind in blijft staan. Het nieuwe deel van de Nederlandse literatuurgeschiedenis is degelijk en voedzaam, maar zwaar verteerbaar. Traag en grondig ploegt de tekst door het zeventiende-eeuwse polderland - de lichtvoetige muzen uit de titel komen maar zelden los uit de klei.

lees meer

Stormloop op Beverly Lewis

Stormloop op Beverly Lewis

Steeds minder mensen maken gebruik van de openbare bibliotheek. In een alarmerend rapport voorspelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bovendien dat de terugloop, die al in de jaren ’90 inzette, waarschijnlijk onomkeerbaar is. Jongeren lezen minder en halen veel informatie van internet. In christelijke kring lijkt de situatie vooralsnog rooskleuriger. „Bibliotheekbezoek blijft minstens gelijk.”

lees meer

Ongehoorzaamheid die tot iets moois leidt

Ongehoorzaamheid die tot iets moois leidt

Bevestig ik de traditie met mijn verhaal of doorbreek ik juist vaste patronen? Elke jeugdboekenschrijver staat, bewust of onbewust, voor die keus. Christelijke auteurs zoeken het vooral in het eerste. Maar ook het christelijke jeugdboek morrelt aan de traditie. En net als zijn seculiere collega laat de christelijke auteur zijn personages graag eigen keuzes maken. Een inventarisatie.

lees meer

Niet voetballen met handgranaten

Daan heeft ADHD. Nora en Lia vallen voor een loverboy. Daniques klasgenoten laten zich in met occultisme. Sarah en Onno kunnen niet meer bij elkaar komen omdat de koeien op hun boerderij mond-en-klauwzeer hebben en afgemaakt worden. Gerry Velema uit Roden schrijft geen gezellige huis-tuin-en-keukenkinderboeken. „Ik wil bewust opvoeden.”

lees meer

Actieboek Boekenweek ‘uitverkocht’

De christelijke boekhandels hebben zich erop verkeken: de enorme populariteit van het actieboek ”Droomkind” van Sjaak Verboom. Afgelopen vrijdag al -de Boekenweek was nog maar amper van start- bereikten de eerste noodsignalen het BCB-hoofdkantoor in Harderwijk.

lees meer

Boekenweek in teken van ouderen

Boekenweek in teken van ouderen

Vergrijzing staat al jaren hoog op de politieke agenda. Logisch dus dat ouder worden ook in de literatuur een hot item is. De 73e Boekenweek, die woensdag begint, speelt in op deze trend met het motto ”Van oude menschen… De derde leeftijd en de letteren”.

lees meer

Christelijke lezers vallen voor romans

In de christelijke boekhandel is de verkoop van romans de laatste jaren explosief gestegen. Heeft fictie inderdaad de toekomst? Welke trends zijn er te onderscheiden? En welke invloed heeft dat op de opvattingen en overtuigingen van de christelijke lezers? Wie in een boekhandel werkt, kan uit ervaring vertellen over de tanende belangstelling voor streekromans, de groeiende behoefte aan kwaliteit, de gestage stroom van Amerikaanse fictie.

lees meer

Nieuw literatuurboek voor reformatorisch onderwijs

Boekenlijsten voor Nederlands, Engels, Duits... Alles lezen of proberen door het tentamen te komen met uittreksels? De nieuwe methode ”Literatuur in zicht”, bedoeld voor de bovenbouw van het christelijk onderwijs, moet de lessen literatuur leuker maken.

lees meer

Het favoriete boek van ..

B.J. van der Vlies

Naam: B. J. van der Vlies

Leeftijd: 65 jaar

Functie: Voorzitter van de SGP-Tweede Kamerfractie

Vraag: Welk boek is in uw jonge jaren van beslissende betekenis geweest voor uw latere leven?

lees meer

J. Bout

Naam: J. Bout

Leeftijd: 73 jaar

Functie: Oud-docente Duits en godsdienst aan het Van Lodensteincollege in Amersfoort, auteur (samen met N. J. Spaan) van kerkhistorische publicaties

lees meer

Krijn de Jong

Naam: Krijn de Jong

Leeftijd:
62 jaar

Functie: Stafmedewerker bijzondere projecten bij stichting Tot Heil des Volks

Vraag: Welk boek is in uw jonge jaren van beslissende betekenis geweest voor uw latere leven?

lees meer

Ds. H. J. Hegger

Naam: Ds. H. J. Hegger

Leeftijd: 92 jaar

Functie: Ex-priester, hervormd emeritus predikant Protestantse Kerk in Nederland, oud-directeur stichting In de Rechte Straat

lees meer

A. Vogelaar-van Amersfoort

Naam: A. Vogelaar-van Amersfoort

Leeftijd: 65 jaar

Functie: Schrijfster van jeugdboeken.

Vraag: Welk boek is in uw jonge jaren van beslissende betekenis geweest voor uw latere leven?

lees meer

C. van Rijswijk

Naam: C. van Rijswijk

Leeftijd: 68 jaar

Functie: Oud-directeur van de Eben-Haëzerschool in Barneveld

lees meer

Drs. Mirjam den Boer-Neele

Naam:  Drs. Mirjam den Boer-Neele

Leeftijd: 67 jaar

Functie: oud-directeur VBOK

Vraag: Welk boek is in uw jonge jaren van beslissende betekenis geweest voor uw latere leven?

lees meer

Dr. W. Verboom

Naam: dr. W Verboom

Leeftijd: 66 jaar

Functie: Emeritus hoogleraar, voorheen predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk

lees meer

E. Slagboom, docent Nederlands aan het Driestar College in Gouda en Leiden

Bartje. Wie kent hem niet? Het dromerige jongetje uit Drenthe groeit op onder moeilijke omstandigheden. Hij wil niet bidden „veur brune bonen” en van de grote mensenwereld snapt hij weinig. Maar met zijn scherpe observatievermogen weet hij zijn medemens te peilen. Slagboom, docent Nederlands aan het Driestar college, aarzelt geen moment: Bartje is zijn favoriet.

lees meer

Archief

Lees meer afleveringen van Het favoriete boek.

lees meer