Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Corine Bruggink

„Ik houd niet van zielige, problematische boeken”

Elk boek dat in haar buurt komt, verslindt ze. Nadine Wilbrink (14) uit Scherpenzeel kan met recht een boekenwurm genoemd worden. Met name romans leest ze makkelijk weg. Voor ”Pareloester” moest ze meer geduld opbrengen. „Ik houd niet van zielige boeken.”

Nadine leest het boek Pareloester.
Nadine leest het boek Pareloester.

Boek: ”Pareloester” van Joke Verweerd, 360 bladzijden.

Samenvatting: „Wessel en Anne zijn allebei arts. Ze hebben één dochter, de lichamelijk en verstandelijk gehandicapte Fleur. De teleurstelling dat er geen echte band met Fleur ontstaat, drijft Wessel en Anne uit elkaar. In hun verlovingstijd heeft Wessel in Kiev Zoya ontmoet. Zoya wilde met hem naar Nederland. Wessel ging echter alleen terug en trouwde met Anne. Als hij een uitnodiging krijgt voor een congres en Zoya’s naam ziet staan, besluit hij haar op te zoeken. Zoya wil nu niet meer met hem mee naar Nederland. Bij Anne wordt intussen borstkanker ontdekt. In die periode ontdekken Wessel en zij pas dat ze elkaar nodig hebben.”

Mooi: „Fleur is vaak behoorlijk agressief. Toch laten haar ouders merken dat ze veel van haar houden. En het boek is uit twee delen opgebouwd, zo krijg je van twee kanten inzicht in het verhaal.”

Minder mooi: „Persoonlijk vind ik het verhaal te psychologisch en te problematisch. Ik houd niet van zielige boeken, zogezegd. Daarom moest ik behoorlijk doorbijten. Ook eindigt het verhaal abrupt. In één zin worden zo’n beetje alle problemen opgelost. Oké, het boek is nu dus uit, dacht ik. Dat was een onaangename verrassing.”

Boekenwurm: „Ik lees veel en ook snel. Soms zo’n acht boeken per week. Daarvoor ga ik naar twee bibliotheken. Ik moet mezelf vaak in bedwang houden om ze niet te snel achter elkaar uit te lezen.”

Laatst gelezen: „”Project M” van Milan Hofmans. Het is een grappig fantasieboek. Een professor met een geheim bedrijf wordt ziek. In het bedrijf worden reuzen, dwergen en elfjes gemaakt en wordt het medicijn uitgevonden om de professor weer gezond te maken.”

Tips: „”Ontmaskerd” van Kristen Heitzmann. En: ”Voor altijd in mijn hart” van Kim Vogel-Sawyer. Drie kinderen worden gescheiden nadat hun ouders zijn omgekomen bij een brand. Het boek vertelt over hun zoektocht naar elkaar. Prachtig. Het bezorgde me echt rillingen.”

Yord.nl/boekenwurm voor eerdere afleveringen.

Reacties

„Ik houd niet van zielige, problematische boeken”

Er zijn nog geen reacties geplaatst.