Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Lexicon

Bij het maken van een boekverslag is het belangrijk om een roman of verhaal goed te analyseren. Een verhaal is namelijk gestructureerd opgebouwd.Ontleding van de structuur van een roman komt de interpretatie ten goede.
Klik hieronder op een van de structuurelementen voor uitleg van literaire termen.

[ vertelsituatie ]

Bij de analyse van een roman of verhaal is het belangrijk te weten wie de verteller in het verhaal is. De verteller selecteert namelijk welke informatie de lezer voorgeschoteld krijgt en kan daarmee de lezer manipuleren. Grofweg zijn er drie vertelsituaties te onderscheiden.

[ gedachten en gesprekken ]

In verhalende teksten worden personages sprekend en denkend opgevoerd. De verteller staat het woord dan af aan het personage. Dat kan met behulp van de directe en de indirecte rede.

[ tijd ]

Een verhaal speelt zich af in de tijd. Bij poëzie is dat meestal niet het geval. Een verhaal is te omschrijven als een reeks gebeurtenissen. Die gebeurtenissen zijn wel met elkaar verbonden, maar lang niet altijd chronologisch.

[ motief ]

Verhaalanalyse is bedoeld om een verhaal te kunnen interpreteren: het toekennen van betekenis. Deze betekenis kan worden samengevat in motieven. Motieven ‘zitten’ – in tegenstelling tot bijvoorbeeld personages en ruimte – meestal niet letterlijk in het verhaal, maar zijn er uit af te leiden. Er is onderscheid tussen concrete motieven en abstracte motieven.

[ ruimte ]

Iedere geschiedenis speelt zich af op bepaalde plaatsen, in een omgeving. Hiervoor wordt de term ruimte gebruikt. Daaronder valt niet alleen de zichtbare omgeving (de steden, dorpen, het huis, of de natuur), maar ook alles wat zich daarbinnen afspeelt: het knappende haardvuur, de muziek, lawaai of de grijze regen. Vaak draagt de ruimte bij aan de betekenis van een verhaal.

[ bronnen ]

Dit lexicon is gebaseerd op een aantal literatuurwetenschappelijke studies. Raadpleeg ze voor meer informatie.

Geleding
[ Motto ]
[ Opbouw ]