Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Jan Jaap Karsten.

Jan Jaap Karsten verzamelt Boekenweekgeschenken

”Een schot in de lucht” is de verzameling Boekenweekgeschenken van Jan Jaap Karsten uit Kampen niet. Wel is het de titel van het oudste boek in deze categorie dat hij bezit.

Ooit kocht hij als literatuurliefhebber verschillende exemplaren op rommelmarkten. „Toen ik merkte dat ik er een stuk of zes had, ging ik op zoek naar andere delen.” Nu heeft hij er ongeveer dertig en verzamelt hij ook de christelijke varianten.

Karsten roemt de kwaliteit van het gemiddelde Boekenweekgeschenk niet. „Meestal wordt een gevierd schrijver die de afgelopen tijd goed werk heeft geleverd gevraagd een Boekenweekgeschenk te schrijven”, vertelt hij. „Binnen een jaar moet die dan een novelle afleveren. Op een uitzondering na is dat niet van hoog niveau.” Die uitzondering ziet Karsten in ”Oeroeg” van Hella Haasse en in Marga Minco’s ”Glazen brug”.

Karsten heeft ze niet allemaal gelezen. „Het gaat me meer om de heb. Zo af en toe loop ik tegen een deel aan. Het laatste heb ik anderhalf jaar geleden gekocht.”

Boeken die niet stroken met Gods Woord doen afbreuk aan Karstens leesplezier. „Literaire schrijvers zoeken de grenzen op. Dat kan door origineel of zo schokkend mogelijk te schrijven. Ik gooi wel eens een boek weg.”

Lees hier meer over de Boekenweek.

Reacties

Jan Jaap Karsten verzamelt Boekenweekgeschenken

Er zijn nog geen reacties geplaatst.