Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Rudy Ligtenberg

Dr. W. Verboom

Naam: dr. W Verboom
Leeftijd: 66 jaar
Functie: Emeritus hoogleraar, voorheen predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk.
Favoriete boek: Belijdenissen van Augustinus

„Er is niet een bepaald boek dat ik om zo te zeggen altijd binnen handbereik heb gehad, of het moest de Bijbel zijn. Als ik dan toch een boek zou noemen dat voor mij veel betekenis heeft gekregen, dan is het ”Belijdenissen” van Augustinus.

Waarom? Ik ben opgeroeid in een bevindelijk klimaat. In onze opvoeding is ons bijgebracht dat een mens niet ’zomaar’ behouden is. Er moet een wonder in je leven gebeuren. Tegen die achtergrond is het te begrijpen dat ik worstelde met de vraag of de Heere Jezus ook voor mij gestorven was.

Toen hoorde ik eens in een preek het verhaal over Augustinus, die midden in de zonde leefde. Over hem zei bisschop Ambrosius tegen zijn moeder Monica: Een kind van zo veel gebed kan niet verloren gaan. Mijn eigen (eerste) moeder is jong gestorven. Het is mijn overtuiging dat zij veel voor mij en haar andere kinderen gebeden heeft. Ik zag haar als Monica. Dat gaf me moed.

Het is de reden geweest dat ik dit boek van Augustinus ben gaan lezen. Ik vond het wel moeilijk, maar enkele zinnen hebben zo’n indruk op me gemaakt dat ze tot op de dag van vandaag spreken. Zo in het begin al: „Ons hart is onrustig in ons totdat het rust vindt in U, o God.” En dan de lofprijzing: „Groot zijt Gij, o Heer en zeer te prijzen.” Ja, zo zou ik het ook willen.

Mijn kleine levensweg verliep zoveel anders dan de grote weg van deze diepzinnige kerkvader. Maar altijd weer boeide mij zijn ”verborgen omgang” met God. Aan mijn studenten in Leiden gaf ik dit boek op als leesstof. Werkelijk, God is het die een rusteloos mens rust geeft in het volbrachte werk van Zijn Zoon. In Hem ligt de zin van mijn leven.”

Deze serie loopt tijdens de Boekenweek, die in het teken staat van de ouder wordende mens. Morgen Mirjam den Boer-Neele.