Naam: B. J. van der Vlies
Leeftijd: 65 jaar
Functie: Voorzitter van de SGP-Tweede Kamerfractie
Vraag: Welk boek is in uw jonge jaren van beslissende betekenis geweest voor uw latere leven?
Een boekje dat ik nog steeds in mijn bezit heb, is ”De jonge hugenoten”. Het is uitgegeven bij De Banier, maar op mijn wat geschonden exemplaar kan ik geen schrijver vinden. Waarschijnlijk is het anoniem geschreven.
Het gaat over de vervolgingen die jonge kinderen in de tijd rond de Bartholomeusnacht van 1572 in Frankrijk ondervonden vanwege hun geloof. Vaak waren hun ouders gedood, en moesten ze naar allerlei landen vluchten.
Wat destijds grote indruk op mij maakte, was wat het christelijk geloof ook in kinderharten en jonge levens kan betekenen. Hun ouders waren vermoord, maar ze verloochenden het geloof van hun ouders niet, ze wilden het juist vasthouden. Ik kon ik me daar enorm over verwonderen, vooral omdat het om kinderen ging van dezelfde leeftijd als ik toen, zo’n acht jaar oud.
Het boek heeft nagelaten dat ik altijd geïnteresseerd ben gebleven in kerkgeschiedenis. Over de tragische geschiedenis van de Waldenzen bijvoorbeeld. Kort daarna verbreedde zich dat tot de vaderlandse geschiedenis. Mijn vader was onderwijzer en die wist de belangstelling voor die beide gebieden goed te stimuleren.
Nog weer later las ik boeken over Luther en Calvijn. In mijn CSFR-tijd bijvoorbeeld, heb ik met medestudenten de hele Institutie van Calvijn doorgeploeterd. Door zulke boeken word je gevormd.
Of ik een verband zie tussen de vervolgde hugenootjes en deze tijd? Nee, daar moeten we niet dramatisch over doen. Natuurlijk is het zo dat we als partij in de Tweede Kamer wel eens alleen staan met bepaalde standpunten, maar we zijn niet zielig. En we worden altijd met fatsoen en respect behandeld.
Wat ik wel van dat boekje heb opgestoken is dit: om te stáán voor je overtuiging. Wát er ook tegen opkomt.
Deze serie loopt tijdens de Boekenweek, die in het teken staat van de ouder wordende mens. Volgende keer: W. A. Janse-Van der Meide.