Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Krijn de Jong

Redacteur: Jakko Gunst

Krijn de Jong

Naam: Krijn de Jong

Leeftijd: 62 jaar

Functie: Stafmedewerker bijzondere projecten bij stichting Tot Heil des Volks

Vraag: Welk boek is in uw jonge jaren van beslissende betekenis geweest voor uw latere leven?

„Hoe oud ik precies was, weet ik niet meer, ik denk een jaar of twaalf. Wat ik nog wel precies weet, is onder welke omstandigheden ik het boek ”Brandende harten” van Gera Kraan-van den Burg las. Ik was een dagje (school)ziek en mocht op het bed van mijn ouders liggen. Met een boek, veel beters kon ik me niet voorstellen als kind.

 Er kwam bij ons thuis overigens geen grote literatuur voorbij. Wat wel driemaal daags voorbijkwam was het Boek der boeken. Zo werd ik geconfronteerd met poëzie, wijsheid, geschiedenis en heilsgeschiedenis.

Ook ”Brandende harten” had de weg naar ons huis gevonden. Een historische roman over het leven van Maurits en Suze van Hall, die hun geloof vormgaven binnen het Réveil en de Afscheiding.

Van Hall was de advocaat van de afgescheidenen. Beslist geen erebaantje. Het werd nog erger toen hij zelf tot de Afscheiding overging. Daar moest een hoge prijs voor worden betaald. Hij werd uitgebannen uit zijn patriciërsfamilie en verloor veel van zijn vrienden. „De schande niet achtende”, dat gold voor hun leven. Dat is me bijgebleven.

Regelmatig komen Maurits en Suze van Hall in mijn gedachten, bijvoorbeeld als ik rond het onderwerp (homo)seksualiteit frontaal tegen de heersende tijdgeest moet ingaan. Maurits en Suze waren over de hele linie dapper. Toen er, nog in hun verlovingstijd, een cholera-epidemie uitbrak, gingen ze niet snel naar veiliger oorden maar wijdden zich, met gevaar voor eigen leven, geheel aan de verpleging van de zieken. Ook dat heb ik opgeslagen. De pijn die ik voelde toen ik las dat ze beiden op zo’n jonge leeftijd (30 en 27 jaar) aan de tering overleden, herinner ik me nog scherp.”

Deze serie loopt tijdens de Boekenweek, die in het teken staat van de ouder wordende mens. Morgen Jannie Bout.