Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Ries Boers.

Redacteur: Corine Bruggink

Vanaf een andere planeet naar de aarde kijken

De meeste mooie boeken uit de bieb kent Ries Boers (16) uit Scherpenzeel van kaft tot kaft. Voorkeur? „Fictie. Je leert anders denken en kunt je eigen wereld creëren.” De boeken van C. S. Lewis zijn daarom zeker aan hem besteed.
 

Ries Boers. Foto familie Boers
Ries Boers. Foto familie Boers

Boek: ”Malacandra” van C. S. Lewis, 244 bladzijden.

Samenvatting: „Elwin Ransom raakt tijdens een wandelvakantie in gesprek met een oud-klasgenoot, Devine, en zijn collega Weston. Tijdens het gesprek laat Ransom vallen dat hij nooit iemand vertelt waar hij heen gaat op vakantie. Hij wordt vervolgens wakker aan boord van een ruimteschip. Na een maand komt hij met Devine en Weston aan op de planeet Malacandra (Mars). Het tweetal wil Ransom inwisselen voor goud bij de Soroni, een van de drie rassen op Malacandra. Ransom ontsnapt. Hij raakt bevriend met een ander ras, de Hrossa. Hij spreekt met lichtwezen Oyarsa, die zegt dat er nooit meer mensen op Malacandra mogen komen. Na een hachelijke vlucht keert Ransome weer terug op aarde.”

Mooi: „Het is fictie, daar houd ik van. Lewis laat je vanaf een andere planeet naar de aarde kijken. Je ontdekt dat mensen daar moeilijk doen. Dat ze onlogisch naar dingen kijken. De buitenaardse figuren oordelen vrij objectief over de daden van de aardbewoners. Bijvoorbeeld over het voedselprobleem. Is er niet genoeg voedsel? Jawel, het probleem is alleen dat het niet goed verdeeld wordt. Lewis laat je nadenken over dergelijke problemen, dat vind ik waardevol.”

Minder mooi: „Het slot van het verhaal roept vragen op die niet beantwoord worden. En ik vind het jammer dat de planeetbewoners niet concreet beschreven worden. Ik stel me nu een soort rechtoplopende zeehonden voor, maar de beschrijving is zo miniem dat je je fantasie erop kunt loslaten.”

Boekenwurm: „Ik lees erg veel, zo’n drie pillen per week. De vrije tijd die ik heb, stop ik in lezen. Het is best zoeken naar nieuwe boeken in de bieb.”

Laatst gelezen: „De thriller ”Niemand” van Creston Mapes. Een erg mooi boek. Net als de andere delen uit de serie ”Backstage” en ”Hoogspanning”.

Tips: „De boeken van Jerry Jankins: ”Verdrukking”, ”Onder vuur” en ”Vervolgd”. Ze gaan over de eindtijd. Of ”Arena” van Karen Hancock. Het heeft iets weg van ”De Christenreis” van John Bunyan.”

Reacties

Vanaf een andere planeet naar de aarde kijken

Er zijn nog geen reacties geplaatst.