Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Amish

Afscheid vol beloften

Door en door christelijk is het boek van Lurlene Mc Daniel, "Afscheid vol beloften", dat in een Amerikaanse omgeving is gesitueerd, dit keer in Amish-kringen. Het boek is een vervolg op de adolescentieroman "Een engel aan mijn bed", maar kan heel goed apart gelezen worden.

Recensie van Afscheid vol beloften

Amish-meisje in weelde

Een opvoeding in een zeer sobere Amish-gemeenschap kun je niet als een oude jas afdanken. Dat ontdekt Katherine Mayfield als ze het grote landgoed van haar natuurlijke moeder heeft geërfd. Het verleden laat haar niet los. In het laatste deel van de serie "De Amish" probeert ze een nieuw evenwicht in haar leven te vinden.

Recensie van Erfenis

Vriendschap ondanks verschillen

Bij uitgeverij Callenbach verscheen het derde deel van Lurlene Mc Daniels in Amerika spelende serie over Lea en haar Amishvriend Ethan. Aan dit deel -"Voor eeuwig in mijn hart"- gingen vooraf "Een engel aan mijn bed" en "Afscheid vol beloften". Zoals al direct aan de omslagen van de boeken valt te zien, richt de schrijfster zich tot de 'rijpere' jeugd, vanaf ongeveer 15 jaar, die weet wat verliefdheid is maar vooral ook liefde en trouw.

Recensie van Voor eeuwig in mijn hart

Dagboek van Amish-vrouw

Miriam Mast zet graag haar gevoelens en gedachten op papier en daarom is ze erg blij dat haar man Nate een nieuw dagboek voor haar meebrengt. Het Amish-boerengezin heeft het druk gehad in de zomer, dus tijd voor een ritje naar de stad zat er niet in. "Het slingerpad" is het tweede dagboek van Miriam.

Recensie van Het slingerpad

Duistere machten bij Amish

Sinds Rachel Yoder haar man en haar zoontje bij een ongeluk verloor, is ze blind. Ze weet dat ze haar genezing verhindert door niet aan het drama terug te denken, maar ze kan het niet opbrengen zich de beelden voor de geest te halen. Van de toverdokter die de Amish-gemeenschap haar aanraadt, wil ze echter niets weten.

Recensie van Het kruispunt

Onecht Amish-roman

Een leven van eenvoud, zoals de Amish in Amerika dat leiden, spreekt tot veler verbeelding. Het doet het de laatste tijd goed als setting voor verhalen. Ook "De redding van Sarah Cain" speelt in zo'n gemeenschap van soberheid. Deze roman van Beverly Lewis kun je lezen zonder er bij na te denken.

Recensie van De redding van Sarah Cain

"Frolic" in het land van de amish

Beverly Lewis heeft al diverse boeken over het leven van de amish geschreven. In de roman "Oktoberlied" brengt zij diverse hoofdpersonen uit die vorige boeken opnieuw in beeld.

Recensie van Oktoberlied

Vlucht voor de maffia

Als Ryan James na zijn werk thuiskomt, wacht hem een verbijsterende verrassing: zijn vrouw Melissa is verdwenen. Ze heeft een briefje achtergelaten waarin ze alleen uitlegt dat ze geen andere keus had en dat ze van hem houdt.

Recensie van Een plaats om te schuilen

Familiegeheimen en vuurvliegjes vangen

Merry Hanson ligt af en toe overhoop met onder anderen haar moeder, zo blijkt uit het vierde deel van Beverly Lewis' serie "Geheimen achter de zomerheuvels": "De nacht van de vuurvliegjes". Ma verdenkt haar veertienjarige dochter ervan dat ze wil trouwen met Levi Zook. Daar heeft ze grote bezwaren tegen, want Levi is een amishjongen, en amish zijn diepgelovige mensen die alle luxe mijden en kiezen voor een eenvoudig en sober boerenleven. In die sfeer zou Merry bepaald niet passen.

Recensie van De nacht van de vuurvliegjes

Bevriend met een Amish

In de serie "Geheimen achter de zomerheuvels" van Beverly Lewis is het derde deel verschenen: "Als er een ster valt". Een boek in de ikvorm waarin onbeantwoorde liefde en vriendschap met een amish-jongen de rode draad vormen.

Recensie van Als er een ster valt

Sympathiek boek over de Amish

Op de dag dat ze veertig wordt, begint Miriam aan een dagboek. Ze weet niet goed wat ze met zichzelf aan moet. Haar moeder, die ze jaren verzorgd heeft, is pas overleden. Nu is ze helemaal alleen overgebleven, er is niemand meer die ze in vertrouwen kan nemen. Van wanhoop is echter geen sprake. "Gods weg is volmaakt; het woord van de Heere is beproefd, Hij is een schild voor allen die op Hem vertrouwen", schrijft ze.

Recensie van Miriam

Uitsluiting van een Amish-meisje

De regels in de Amish-gemeenschap waar Katie Lapp is opgegroeid, zijn strak. En ze worden strikt nageleefd. Voor wie zich er niet meer aan kan of wil houden, dreigt uitsluiting. Binnen de gemeenschap wordt dat als iets ondenkbaar ergs beschouwd. Ook door Katie, die keer op keer met de al generaties bestaande leefregels in botsing komt.

Recensie van Verstoten