Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Vriendschap ondanks verschillen

Bij uitgeverij Callenbach verscheen het derde deel van Lurlene Mc Daniels in Amerika spelende serie over Lea en haar Amishvriend Ethan. Aan dit deel -"Voor eeuwig in mijn hart"- gingen vooraf "Een engel aan mijn bed" en "Afscheid vol beloften". Zoals al direct aan de omslagen van de boeken valt te zien, richt de schrijfster zich tot de 'rijpere' jeugd, vanaf ongeveer 15 jaar, die weet wat verliefdheid is maar vooral ook liefde en trouw.

Liefde en trouw vormen opnieuw het voornaamste thema in dit derde deel, naast onder andere het geloof. Wat dat laatste betreft, is er een wereld van verschil tussen de levensstijl van de beide jongelui. Lea is een 'gewoon' christenmeisje, dat een leven leidt zoals de meeste Amerikanen, met radio, tv, auto, leuke kleding, enzovoort. 

Maar in de Amish-wereld van Ethan vindt men dit alles (letterlijk) uit den boze: soberheid op het primitieve af is daar het parool.
"Ze was Ethans ordelijke wereld binnengekomen en had alles op zijn kop gezet. Ze was Engels, en de Amish vonden bijna alles verwerpelijk. En nu lokte ze Ethan bij zijn familie vandaan, weg van de manier van leven die hij gewoon was." 

Dat is het wat Lea nu doet. Ze vraagt Ethan tijdelijk bij haar en haar moeder en stiefvader te komen wonen. Ethan laat zich overhalen, en al stuit dit aanvankelijk op verzet bij de beide ouders, hij weet zich zó verdienstelijk te maken dat hij in het gezinnetje wordt geaccepteerd. Maar er komen nieuwe moeilijkheden. Stiefvader Neil, die van kanker leek genezen, krijgt de ziekte in alle hevigheid terug en sterft. Tot grote ontsteltenis van Lea, die zelf door een wonder van die ziekte is hersteld. 

Bovendien kan Ethan niet anders dan zijn eigen wat passieve manier van leven handhaven, en dat brengt hem pijnlijk in conflict met jongelui uit Lea's kennissenkring. "Lea wist het allang, maar nu kwamen de verschillen tussen haar wereld en die van Ethan in een veel grimmiger daglicht te staan. Dit lag ingewikkelder dan elektriciteit of modern comfort. En Ethan ging gewoon verder met zijn leven alsof er niets gebeurd was." 

Er is geen oplossing: hun levens laten zich niet samenvoegen. Lea brengt Ethan terug naar zijn huis, haar hart vol verdriet. "Ze keek hoe hij over het hek langs de weg sprong. Ze keek hoe hij snel naar het huis liep, naar zijn familie, en voorgoed uit haar leven verdween." 

De schrijfster laat het hele boek door op overtuigende wijze voelen dat deze trieste afloop onontkoombaar is. Bepaalde tegenstellingen zijn nu eenmaal niet te overbruggen. De stijl van het verhaal is aantrekkelijk; er zit voor mijn gevoel meer vaart in dan in de vorige delen. "Voor eeuwig in mijn hart" is trouwens heel goed te lezen zonder de vorige delen of de voorgeschiedenis te kennen. 

N.a.v. "Voor eeuwig in mijn hart", door Lurlene Mc Daniel, vert. Marc Schaeffer; uitg. Callenbach, Kampen, 2000; ISBN 90 266 1033 5; 142 blz., vanaf 15 jaar.