Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Geertje Bikker-Otten

Uitsluiting van een Amish-meisje

De regels in de Amish-gemeenschap waar Katie Lapp is opgegroeid, zijn strak. En ze worden strikt nageleefd. Voor wie zich er niet meer aan kan of wil houden, dreigt uitsluiting. Binnen de gemeenschap wordt dat als iets ondenkbaar ergs beschouwd. Ook door Katie, die keer op keer met de al generaties bestaande leefregels in botsing komt. 

In de roman "Verstoten" vertelt Beverly Lewis het verhaal van Katie, een Amish-vrouw van begin twintig. Ze woont met haar ouders en twee broers op een boerderij in Hickory Hollow, een afgelegen gemeenschap in het Amerikaanse Pennsylvania. Katie is de jongste. Ze staat op het punt om in het huwelijk te treden met de plaatselijke bisschop, een al wat oudere weduwnaar met een stel kinderen. 

De aanloop naar de bruiloft leidt tot een schokkende ontdekking, waardoor het leven van Katie ingrijpend verandert. Van kindsbeen af heeft ze moeite gehad met de strenge leefregels van de gemeenschap. De dingen die verboden waren, hadden altijd een grote aantrekkingskracht op haar. Ze is dol op vrolijke muziek, mooie kleren en ze zou het liefst haar "kapp" afdoen en haar haren los laten hangen: allemaal zaken die binnen de gemeenschap niet getolereerd worden. Katie heeft altijd van harte tegen deze "zondige neigingen" gestreden, maar ze merkt dat ze gevoelig blijft voor zaken die strijden met de "Ordnung". "Met alles wat in me was, probeerde ik om een onderdanige jonge vrouw te zijn." 

Adoptie
De vondst van een luxueus satijnen babyjurkje op zolder heeft de onthulling van een zorgvuldig bewaard geheim tot gevolg. Daardoor vallen voor Katie veel dingen op hun plaats vallen. Ze ontdekt dat ze niet uit Amish-ouders geboren is, maar dat ze als baby door haar vader en moeder geadopteerd werd. Ze ziet dat zelf als de oorzaak van het feit dat ze zoveel moeite heeft zich aan de leefregels te onderwerpen. 

Katie kan na de ontdekking de noodzakelijke gehoorzaamheid niet meer opbrengen, wat tot grote beroering in de Amish-gemeenschap leidt. Het huwelijk gaat niet door en ze wordt in de ban gedaan, omdat ze weigert schuld te belijden vanwege haar opstandigheid. Ook haar ouders, die zielsveel van haar houden, weigeren nog met haar te spreken. Uiteindelijk besluit ze met pijn in het hart dat vertrekken de enige oplossing is. 

De schrijfster van "Verstoten" zegt in haar dankwoord vele vriendschappen en contacten in de Amish-gemeenschap te hebben. Dat blijkt ook wel uit de respectvolle beschrijving van het leven en de gebruiken van deze mennonitische groepering. De worsteling van Katie is levensecht, maar ook van de handelwijze van de gemeenschap waarin ze opgroeide maakt Beverly Lewis geen karikatuur. 

N.a.v. "Verstoten", door Beverly Lewis; deel 1 in serie "De Amish", uitg. Kok, Kampen, 1999; ISBN 90 435 0038 0; 253 blz.