Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Afscheid vol beloften

Door en door christelijk is het boek van Lurlene Mc Daniel, "Afscheid vol beloften", dat in een Amerikaanse omgeving is gesitueerd, dit keer in Amish-kringen. Het boek is een vervolg op de adolescentieroman "Een engel aan mijn bed", maar kan heel goed apart gelezen worden.

Amish-mensen hechten zeer aan hun geloof en hun oude gebruiken, ze leven en kleden zich eenvoudig, kijken geen televisie, rijden niet in auto's, maar verplaatsen zich per paard en wagen enzovoorts. 

Hoofdpersoon Lea Lewis is verliefd op zo'n Amish-jongen, met wie ze heeft kennisgemaakt toen ze met kanker in het ziekenhuis lag. Nu gaat ze haar vakantie doorbrengen in een stadje dicht in de buurt van Ethan. Tot haar vreugde koestert hij nog steeds dezelfde gevoelens voor haar als vorig jaar. Maar de familie (vooral zijn vader) moet niet zoveel van dat 'Engelse' meisje hebben: haar zeden en gewoonten staan hun niet aan. Niet dat ze Ethan niet voldoende vrijheid gunnen. "Iedereen hier is vrij om de dingen van de wereld uit te proberen. Maar we zijn nog steeds verantwoordelijk tegenover onze families en tradities." 

Lea van haar kant heeft moeite Ethans primitieve gewoontes te accepteren. "Zijn naïviteit en onwereldsheid verbaasden haar, en hoewel hij haar had verteld dat hij Engelse dingen had uitgeprobeerd, begon ze zich af te vragen hoe ver hij daarin was gegaan."
Toch groeien ze naar elkaar toe. Tegen de tijd dat ze weer afscheid van elkaar moeten nemen, krijgt Ethans zusje Rebecca een ernstig ongeluk, aan de gevolgen waarvan ze sterft. Lea is totaal ontredderd, is woedend op God, Die dit toegelaten heeft. Maar dan ziet ze, op haar lievelingsplekje in het bos, plotseling een 'levende' Rebecca staan, die haar toewuift. Ze bevindt zich in gezelschap van een geheimzinnige vrouw, Gabriëlle, die eenmaal in het ziekenhuis aan Lea's bed is verschenen, waarop ze als door een wonder was genezen. Dus misschien tóch een engel? 

Het is een origineel en doortimmerd boek, met een taalgebruik van een goed maar niet verrassend niveau, maar dat (vooral in het begin) wat traag verloopt. Niettemin, jongeren van 15 jaar en ouder kunnen zoiets best aanvaarden, als ze maar door het onderwerp gegrepen worden. 

N.a.v. "Afscheid vol beloften", door Lurlene Mc Daniel, vert. Marc Schaeffer; uitg. Callenbach, Kampen, 1999; ISBN 90 266 0949 3; 148 blz.; 24,90; vanaf 15 jaar.