Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Familiegeheimen en vuurvliegjes vangen

Merry Hanson ligt af en toe overhoop met onder anderen haar moeder, zo blijkt uit het vierde deel van Beverly Lewis' serie "Geheimen achter de zomerheuvels": "De nacht van de vuurvliegjes". Ma verdenkt haar veertienjarige dochter ervan dat ze wil trouwen met Levi Zook. Daar heeft ze grote bezwaren tegen, want Levi is een amishjongen, en amish zijn diepgelovige mensen die alle luxe mijden en kiezen voor een eenvoudig en sober boerenleven. In die sfeer zou Merry bepaald niet passen. 

Dat vindt Merry trouwens zelf ook. "Ik had een behoorlijk goede indruk gekregen van hun geloof en gewoonten, maar ik kon me niet voorstellen hoe hun eenvoud in míjn leven kon passen. Vooral nu, met die hitte. Ik zou flauwvallen in die lange Amish jurken en schorten." 

Ma hoeft zich dus eigenlijk niet bezorgd te maken. Toch ziet ze de contacten van haar dochter met die "rare" amish met lede ogen aan. Immers, Levi wil maar al te graag met Merry trouwen. 

Merry komt veel bij de amishfamilie, speelt met de kleine Susie en vangt 's avonds samen met haar vuurvliegjes. Ze heeft veel bewondering voor de oude, wat poëtische grootvader die een gedicht heeft geschreven over "De nacht van de vuurvliegjes". Op een rampzalige dag krijgt het leven van Merry én het amishgezin een plotselinge wending. Susie wordt door een auto overreden, ligt in coma in het ziekenhuis en wordt daar behandeld door Merry's vader. Dat veroorzaakt een grote verandering in de onderlinge verhoudingen, waardoor moeder, Levi en dochter toch weer nader tot elkaar komen. 

Het is een positief christelijk boek, hier en daar echter wat on-Nederlands zoetelijk, zoals al aan de romantische omslagtekening valt te zien. 

"De nacht van de vuurvliegjes", door Beverley Lewis; vert. Marc Schaeffer; uitg. Callenbach, Kampen, 2003; ISBN 90 266 1135 8; 96 blz.