Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Geertje Bikker-Otten

Amish-meisje in weelde

Een opvoeding in een zeer sobere Amish-gemeenschap kun je niet als een oude jas afdanken. Dat ontdekt Katherine Mayfield als ze het grote landgoed van haar natuurlijke moeder heeft geërfd. Het verleden laat haar niet los. In het laatste deel van de serie "De Amish" probeert ze een nieuw evenwicht in haar leven te vinden.

Katherine is als baby door haar ongehuwde moeder Laura aan een Amish-echtpaar afgestaan. Ze krijgt de naam Katie en ontdekt pas als ze volwassen wordt dat ze geen Amish van geboorte is. De strenge voorschriften in de gemeenschap zijn al veel langer een last voor haar. 

In het eerste deel van de serie, "Verstoten", gaat ze op zoek naar haar natuurlijke moeder. Deel twee, "Bekentenis", beschrijft hoe moeder en dochter elkaar uiteindelijk terugvinden. Deel drie kreeg de titel "Erfenis". Katherines moeder is namelijk al snel na de hereniging overleden. En zo komt het in grote soberheid opgevoede Amish-meisje als erfgename van een groot landgoed opeens in de hogere kringen terecht. 

Een droom lijkt werkelijkheid geworden. Maar gelukkig is ze niet. Ze mist haar Amish-familie en -vrienden, die geen contact met haar mogen zoeken omdat ze is verstoten. Bovendien komt ze tot de ontdekking dat haar moeder haar bewust aan een Amish-echtpaar heeft afgestaan, opdat ze in eenvoud zou opgroeien. En dan is daar nog haar jeugdvriend Daniël, van wie iedereen dacht dat hij bij een ongeluk was omgekomen. Hij blijkt nog te leven en zoekt opnieuw contact. 

Katherine komt tot de ontdekking dat een leven in weelde niet alles is. Ze is bovendien aan het denken gezet door haar moeder Laura, die voor haar overlijden tot geloof is gekomen. Haar Amish-opvoeding laat haar niet los. Uiteindelijk kiest ze er zelfs voor de door haar zo verfoeide hoofdbedekking weer te gaan dragen. Maar nu vrijwillig. 

Dit laatste deel is niet het overtuigendste van de serie. Dat zit in allerlei details. Het lijkt wel alsof de opgevoerde personages in de loop van de geschiedenis steeds minder diepgang krijgen. Neem bijvoorbeeld Katherine, die al een paar dagen na het overlijden van haar moeder Laura vrolijk kan genieten van uitstapjes. Verder zal meespelen dat het eerste deel voornamelijk handelt in de Amish-wereld, wat veel interessanter is dan het nogal clichématige leven in de Amerikaanse betere kringen. 

N.a.v. "Erfenis", deel 3 in de serie "De Amish", door Beverly Lewis; uitg. Kok, Kampen, 2000; ISBN 90 435 0123 9; 262 blz.