Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussť-Dekker

Vlucht voor de maffia

Als Ryan James na zijn werk thuiskomt, wacht hem een verbijsterende verrassing: zijn vrouw Melissa is verdwenen. Ze heeft een briefje achtergelaten waarin ze alleen uitlegt dat ze geen andere keus had en dat ze van hem houdt. 

Ryan heeft geen idee wat er de reden van is dat Melissa na drie jaar huwelijk haar biezen heeft gepakt. Zijn verwarring wordt alleen maar groter als hij ontdekt dat ze helemaal niet is wie ze zegt te zijn. Wat ze hem heeft verteld over haar verleden blijkt niet te kloppen en ook haar naam is verzonnen. 

Ondertussen heeft Melissa onderdak gevonden bij een amishvrouw, Lela. Deze vrouw uit de Gemeenschap van Eenvoud ziet het als een verhoring van haar gebed dat ze iemand in nood mag helpen. Ze mag zelfs het middel zijn om Melissa tot Jezus te leiden.
Stukje bij beetje wordt duidelijk wat er met Melissa aan de hand is. Ze is op de vlucht geslagen, omdat een Russische misdaadorganisatie achter haar aan zit. Als dan ook nog blijkt dat haar eigen man Ryan banden onderhoudt met de bendeleden, is Melissa helemaal ten einde raad. 

Beverly Lewis, die al meer boeken over de amish op haar naam heeft staan, en haar man David Lewis weten in "Een plaats om te schuilen" de spanning er goed in te houden. Pas aan het eind van het boek komt de lezer erachter hoe de vork in de steel zit.
De gedeelten die zich afspelen in de Gemeenschap van Eenvoud en die gaan over de ernstige gesprekken die Ryan met zijn christelijke vriend voert, fungeren daardoor als vertragende stoorzenders. Je wilt juist weten hoe het nu zit met dat duistere verleden van Melissa en welke rol Ryan ongedacht blijkt te hebben. De schrijvers zullen ongetwijfeld hun boek een geestelijke strekking mee hebben willen geven door zulke episodes in te voegen, maar het resultaat is dat deze roman een verknipte indruk maakt. 

N.a.v. "Een plaats om te schuilen" door Beverly en David Lewis; vert. Paul de Gier; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 2002; ISBN 90 6140 776 1; 303 blz.