Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gisette van Dalen-Heemskerk

"Frolic" in het land van de amish

Beverly Lewis heeft al diverse boeken over het leven van de amish geschreven. In de roman "Oktoberlied" brengt zij diverse hoofdpersonen uit die vorige boeken opnieuw in beeld. 

"Oktoberlied" is verdeeld in drie delen die afzonderlijk te lezen zijn. Het eerste gedeelte is een vervolg op de serie "De Amish" waarin de drie boeken "Verstoten", "Bekentenis" en "Erfenis" verschenen zijn. De hoofdpersoon uit deze serie, Katie Lapp, is inmiddels getrouwd met haar jeugdliefde Dan Fisher. De problemen zijn echter nog niet voorbij. Het ech tpaar is nog steeds verstoten uit de gemeenschap. Dat levert hun veel verdriet op. Zo trouwt de broer van Katie zonder dat ze erbij mogen zijn, groet de vader van Katie haar niet en heeft Katie ook bijna geen contact met haar vriendin Mary. 

Het tweede deel is een vervolg op de serie "Gemeenschap van Eenvoud". Die serie bestaat uit de twee boeken "De boodschap" en "Het kruispunt". Ook Rachel is getrouwd met de man die ze in de eerdere delen ontmoet heeft. Journalist Philip komt helemaal niet uit een amishfamilie. Toch laat hij vrijwillig alle moderne gemakken zoals een auto staan en probeert hij ook uiterlijk -door een baard en traditionele kledij- er net zo uit te zien als alle andere amishmannen. Als de stal van een van hun buren in vlammen opgaat, leent hij een auto en gaat hulp halen. Dit wordt hem kwalijk genomen door enkele mannen. Mede daardoor voelt Philip zich niet helemaal geaccepteerd in de gemeenschap. 

Het derde deel is een vervolg op "De redding van Sarah Cain". Sarahs zuster Ivy is overleden. Zij laat een gezin met vijf kinderen achter. Het valt voor Sarah niet mee om naast een drukke baan ook voor dit gezin te zorgen. Toch doet zij dit graag. Wanneer zij iemand zoekt om kleren te naaien voor de kinderen komt ze in aanraking met Katie. Beide vrouwen ontdekken veel overeenkomsten in hun leven. 

Frolic
Om dit boek goed te kunnen volgen is het eigenlijk nodig ook de eerder verschenen boeken te lezen. Het hele verhaal door haakt de schrijfster in op gebeurtenissen uit de eerdere boeken. Verder gebeurt er weinig in "Oktoberlied". Beverly Lewis beschrijft vooral uitgebreid allerlei amishgebruiken, in het tweede gedeelte bijvoorbeeld een "frolic". Dat is het bouwen van een nieuwe stal met alle mannen van de gemeenschap. Het is interessant om te lezen hoe de organisatie van zo'n frolic in zijn werk gaat; binnen één dag wordt een nieuwe stal gezet. Onlogisch is echter dat er 's morgens heel vroeg -ruim voor zeven uur- al allerlei nieuwsgierigen en fotografen staan te kijken naar de werkende mannen. 

Ook is het best leuk om (in het eerste deel) te lezen hoe amish de eerste huwelijksdag vieren. Maar na twintig bladzijden zullen de meeste lezers daar toch wel genoeg van hebben. 

Beverly Lewis schrijft in haar voorwoord dat ze overspoeld werd door verzoeken van lezers die nieuwsgierig waren hoe het met de hoofdpersonen uit haar boeken ging en dat ze daarom dit boek geschreven heeft. Maar of dat ook na dit boek het geval zal zijn? 

N.a.v. "Oktoberlied", door Beverly Lewis; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 2002; ISBN 90 6140 795 8; 210 blz.