Sinds Rachel Yoder haar man en haar zoontje bij een ongeluk verloor, is ze blind. Ze weet dat ze haar genezing verhindert door niet aan het drama terug te denken, maar ze kan het niet opbrengen zich de beelden voor de geest te halen. Van de toverdokter die de Amish-gemeenschap haar aanraadt, wil ze echter niets weten.
Rachel stelt zich meer en meer kritisch op tegenover de denkbeelden van de gemeenschap waarvan ze nog steeds deel uitmaakt. Samen met haar nicht Lavina, die door niemand voor vol wordt aangezien en zelfs als zwakzinnig wordt aangeduid, komt ze tot de ontdekking dat sommige Amish-gewoonten, zoals het inroepen van een toverdokter, helemaal niet bijbels zijn.
Het is een heikel punt, het afwijzen van de toverdokter, want het bijgeloof zit diepgeworteld bij de Amish; bovendien staat ook de bisschop er helemaal achter. Voor hem moet je trouwens oppassen, komt Rachel te weten; hij heeft in het verleden een tegenstander vervloekt en die is precies volgens zijn bezwering om het leven gekomen.
Lavina voelt zich door God geroepen de bisschop te bevrijden van de duivelse machten. Op een dag gaat ze naar hem toe en dan volgt een huiveringwekkend schouwspel. "Ze voelde een ongewone zwaarte in de lucht. Maar ondanks de tegenstand voelde ze iets anders dat even sterk was, zo niet sterker. Ze herkende de aanwezigheid van God in de kamer. De nabijheid van Zijn Geest. "Zwijg stil", haalde ze de Schrift aan, "en ga van hem uit." Zonder waarschuwing begon de bisschop te schudden en te draaien op zijn bed, draaide de punten van zijn laken tot een kronkelend touw dat hij vasthield alsof hij stuiptrekkingen had. Het zweet brak hem uit en zijn ogen draaiden weg zodat alleen het wit te zien was. Toen hoestte en nieste hij een paar keer."
Het loslaten van het geloof in de hulp van duistere machten vormt een van de verhaallijnen in "Het kruispunt" van Beverly Lewis, het vervolg op "De boodschap". Dit thema houdt ook in dat steeds meer Amish erachter komen dat het belangrijk is zelf de Bijbel te onderzoeken, in plaats van af te gaan op wat altijd gebruikelijk is geweest.
Getuigenissen
Daarnaast speelt de liefde voor Rachel van de New Yorkse journalist Philip Bradley een grote rol, en ten slotte de vraag of Rachel ooit weer zal kunnen zien. Het ziet er het hele boek niet naar uit dat de drie belangrijke thema's op een negatieve manier zullen eindigen. Dat maakt het boek wel voorspelbaar, maar niet onprettig om te lezen.
Lewis heeft vooral het karakter van Rachel goed uitgewerkt en ze beschrijft allerlei gebeurtenissen direct en met een vleugje humor. Ook de nadruk op het belang van persoonlijke bijbelstudie maakt "Het kruispunt" waardevoller. Uit het nawoord van de auteur blijkt bovendien dat het boek onder meer steunt op onderzoek van Lewis en getuigenissen van de inwoners van het werkelijk bestaande Amish-dorp Bird-in-Hand in Pennsylvania.
N.a.v. "Het kruispunt", door Beverly Lewis; vert. Lia van Aken; uitg. Kok, Kampen, 2001; ISBN 90 435 0255 3; 232 blz.