Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

IJmker, Janne

Achtendertig nachten

Elsjen Roelofs wordt verdacht van het vergiftigen van haar man, Jan Alberts (in het verhaal Albers, zonder t). In maart 1767 komt zij in het gevang van Assen terecht, waar ze op haar berechting moet wachten tot het kind dat zij verwacht geboren is. In de eenzaamheid van de gevangenis wordt een meisje geboren. Het wordt meteen bij Elsjen weggenomen. Daarna rest haar niets meer dan de kale muren van het gevang en het nachtelijk bezoek van Janna, de enige vrouw die zich over haar ontfermt.

Recensie uit Daniël van Achtendertig nachten

„Niet al te bang voor confrontatie”

„Eigenlijk zit ik bij het verkeerde medium”, lacht Andries Knevel, sinds jaar en dag tv-presentator bij de Evangelische Omroep. „Lezen is voor mij een van de grootste genietingen van het ondermaanse.”

Interview met Andries Knevel.

Verdwenen vaders

In Verdwenen vaders van Janne IJmker komen de wegen van twee kinderen van wie allebei de vader tijdelijk verdwenen is, bij elkaar.

Recensie uit Daniël van Verdwenen vaders

Bevallen in de gevangenis

Eerst je man vergiftigen, daarna een kindje ter wereld brengen in de gevangenis, uiteindelijk terechtstaan en ter dood veroordeeld worden. Dat alles overkwam Elsjen Roelofs in 1767. De Drentse schrijfster Janne IJmker werd gegrepen door het leven van Elsjen en wijdde er een historische roman aan: "Achtendertig nachten".

Interview met de auteur mede n.a.v. Achtendertig nachten

Altijd eigen boontjes doppen en nooit de wonderboon vinden

Het is 11 maart 1767. Elsjen Roelofs is 29 en zwanger van haar tweede kind als ze rattenkruit door de gerstepap van haar man Jan Albers roert. Niet om hem te doden, maar om hem af te brengen van zijn plan te verhuizen naar een eigen boerderij.

Recensie van Achtendertig nachten

Avonturen in het armenhuis

Een tweede roman van de auteur die in 2003 het beste christelijke jeugdboek schreef, die ga je met spanning lezen. Heeft die schrijfster echt zo veel talent? Of blijft het bij een veelbelovend debuut? "Verdwenen vaders", het tweede boek van Janne IJmker, maakt de beloften van "Mijn vriend Samuel" zeker waar.

Recensie van Verdwenen vaders

Janne IJmker wil hoopvol schrijven

Als ze de prijs voor het beste christelijke kinderboek 2002 niet gewonnen had, zou Janne IJmker "hevig teleurgesteld" zijn geweest. Toch had de auteur van "Mijn vriend Samuel" haar debuut liever in een bredere kring zien verschijnen. De twee niet-christelijk uitgevers aan wie ze haar manuscript toestuurde, zagen echter van publicatie af. Naar de reden moet de Drentse schrijfster raden.

Interview met de auteur, mede naar aanleiding van Mijn vriend Samuel

Een ongewoon oorlogsverhaal

Een ongewoon verhaal over de oorlog. Zo zou je het debuut "Mijn vriend Samuel" van Janne IJmker kunnen omschrijven. Wie de bekende avontuurlijke spanning van een doorsnee oorlogsverhaal zoekt, moet dit boek niet lezen. Voor wie houdt van een mooi verhaal met knappe karakterbeschrijvingen is dit boek een aanrader.

Recensie van Mijn vriend Samuel