Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

K

Kafka, Franz

Een aangrijpend antisprookje

Naast de roman "Het Proces" heeft vooral het verhaal "De Gedaanteverwisseling" het beeld van de Praags-Joodse schrijver Franz Kafka (1883-1924) bepaald. Kafka schreef het verhaal in 1912. Het verscheen in 1916 bij uitgeverij Kurt Wolff in Leipzig. In zijn memoires vertelt Kurt Wolff dat Franz Kafka de enige hem bekende schrijver was die hem verzocht zijn werk niet uit te geven. Het is er desondanks van gekomen.

Recensie van De Gedaanteverwisseling

Wandelen door het Praag van Franz Kafka

Weinig schrijvers zullen hun eeuw zo sterk hebben beïnvloed als Franz Kafka dat de twintigste eeuw heeft gedaan. Deze enorme uitstraling staat in een opvallend contrast tot de beperkte ruimte waarbinnen zich zijn leven afspeelde: hoofdzakelijk Praag, de hoofdstad van het koninkrijk Bohemen, behorende tot Oostenrijk-Hongarije. Binnen Praag zijn het de oude wijken waar Kafka domicilie koos, wijken met een overwegend Duitstalige bevolking, die voor een aanzienlijk deel van Joodse afkomst was.

Recensie van Kafka's Praag. Een reisleesboek