Rowling, J. K.
Zeven vragen over Harry Potter
In de loop van tien jaar heeft de Harry Potterdiscussie onder christelijke lezers behoorlijke afmetingen aangenomen. De argumenten zijn ingewikkelder geworden, de meningen genuanceerder. Maar de vraag die het hele debat beheerst, blijft dezelfde: Kweekt de schrijfster sluw begrip voor magische praktijken, of brengt ze een positieve boodschap onder een dekmantel van soms dubieuze mythische beelden? Hieronder -aan de hand van zeven vragen- een vergelijking van J. K. Rowling met twee andere Britse fantasyschrijvers: C. S. Lewis en J. R. R. Tolkien.
Potter in gevecht met de tijdgeest
Na de verschijning van het laatste Harry Potterboek, zaterdag, is het helder: schrijfster J. K. Rowling staat qua genre en moraal in de traditie van de Britse schrijvers C. S. Lewis en J. R. R. Tolkien. Moeten orthodoxe christenen daarmee hun standpunten herzien?
Harry Potterserie, n.a.v. Harry Potter and the Deathly Hallows
Biografische informatie over J. K. Rowling
Het is momenteel hét thema van de christelijke boekenwereld: hoe gaan wij om met de magische bestsellers van J. K. Rowling, J. R. R. Tolkien en C. S. Lewis? Het ene na het andere blad wijdt er artikelen aan, de ene na de andere organisatie besluit een studiebijeenkomst te beleggen. Waren veel media -zeker ook onder invloed van de publicaties van de vereniging Bijbel en Onderwijs- aanvankelijk wat terughoudend of zelfs huiverig, inmiddels valt een groeiend draagvlak te constateren.
Risico's van de tovenaarswereld
"Harry Potter en de Halfbloed Prins" ligt op tafel, daaromheen zitten Klaas Kuyper (25), Marja Pieterse (21) en Marjolein Ouwerkerk (19). Klaas ontwikkelt websites en is deeltijdstudent godsdienst pastoraal werk in Ede, Marja loopt stage bij stichting De Vluchtheuvel in het kader van haar studie maatschappelijk werk en Marjolein is dit jaar begonnen aan de studie Nederlandse taal en cultuur in Leiden. Tijdens hun laatste bijeenkomst in Utrecht bespreken ze de gevaren van de tovenaarswereld uit het verhaal.
Bij de verschijning van de Nederlandse vertaling van het zesde Harry Potter-boek, later deze maand, valt weinig nieuws meer te zeggen. De serie van de Engelse schrijfster J. K. Rowling is wereldwijd enorm populair -binnen een dag na verschijnen van het jongste deel gingen alleen al in Amerika bijna 7 miljoen exemplaren over de toonbank. Maar onder christenen zijn de meningen zeer verdeeld: sommigen zetten de Potter-verhalen op één lijn met het werk van de christelijke schrijvers Tolkien en Lewis, anderen waarschuwen heftig tegen het occulte karakter ervan. Wie heeft er nu gelijk?
Een kostschooljongen op een bezemsteel
Harry Potter is de held van het moment. Afgelopen zaterdag te middernacht stonden honderden mensen in de rij om -op het moment van verschijnen- een exemplaar van "Harry Potter en de Vuurbeker" te bemachtigen. Twee dagen eerder verspreidde de stichting Bijbel & Onderwijs een folder waarin ze waarschuwt tegen occulte invloeden in de Potter-boeken. Terecht?
De toverkracht van een kinderboek
Miljoenen en miljoenen exemplaren zijn wereldwijd over de toonbank gegaan, in meer dan dertig talen. Harry Potter is de grote kinderboekenheld van het moment. De populariteit van de tovenaar in de dop stijgt nog steeds, hoewel tal van christenen grote moeite hebben met zijn magische karakter. Hoe terecht zijn hun bezwaren? Zijn de Harry Potter-boeken echt occult, of gaat het hier alleen om de magie van de literatuur?
Harry Potterserie krijgt wellicht religieuze strekking
Aan jarenlange speculaties komt een einde. Zaterdag verschijnt het zevende deel in de geruchtmakende Harry Potterserie, en op dat moment kan de balans definitief worden opgemaakt. Voor veel christelijke lezers een spannend moment, omdat alle tekenen erop wijzen dat het verhaal een religieuze strekking gaat krijgen. Wordt het esoterie, spiritisme, of toch onversneden christendom?