Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Harry Potter

De toverkracht van een kinderboek

Miljoenen en miljoenen exemplaren zijn wereldwijd over de toonbank gegaan, in meer dan dertig talen. Harry Potter is de grote kinderboekenheld van het moment. De populariteit van de tovenaar in de dop stijgt nog steeds, hoewel tal van christenen grote moeite hebben met zijn magische karakter. Hoe terecht zijn hun bezwaren? Zijn de Harry Potter-boeken echt occult, of gaat het hier alleen om de magie van de literatuur?

Beschouwing over de Harry Potterboeken

Een kostschooljongen op een bezemsteel

Harry Potter is de held van het moment. Afgelopen zaterdag te middernacht stonden honderden mensen in de rij om -op het moment van verschijnen- een exemplaar van "Harry Potter en de Vuurbeker" te bemachtigen. Twee dagen eerder verspreidde de stichting Bijbel & Onderwijs een folder waarin ze waarschuwt tegen occulte invloeden in de Potter-boeken. Terecht?

Beschouwing over de Harry Potterserie, mede n.a.v. Harry Potter en de Vuurbeker

J. K. Rowling

Biografische informatie over J. K. Rowling

Magie en literatuur

Het is momenteel hét thema van de christelijke boekenwereld: hoe gaan wij om met de magische bestsellers van J. K. Rowling, J. R. R. Tolkien en C. S. Lewis? Het ene na het andere blad wijdt er artikelen aan, de ene na de andere organisatie besluit een studiebijeenkomst te beleggen. Waren veel media -zeker ook onder invloed van de publicaties van de vereniging Bijbel en Onderwijs- aanvankelijk wat terughoudend of zelfs huiverig, inmiddels valt een groeiend draagvlak te constateren.

Beschouwing over magie en literatuur

Harry Potter

Bij de verschijning van de Nederlandse vertaling van het zesde Harry Potter-boek, later deze maand, valt weinig nieuws meer te zeggen. De serie van de Engelse schrijfster J. K. Rowling is wereldwijd enorm populair -binnen een dag na verschijnen van het jongste deel gingen alleen al in Amerika bijna 7 miljoen exemplaren over de toonbank. Maar onder christenen zijn de meningen zeer verdeeld: sommigen zetten de Potter-verhalen op één lijn met het werk van de christelijke schrijvers Tolkien en Lewis, anderen waarschuwen heftig tegen het occulte karakter ervan. Wie heeft er nu gelijk?

Beschouwing over de Harry Potterserie

Harry Potterserie krijgt wellicht religieuze strekking

Aan jarenlange speculaties komt een einde. Zaterdag verschijnt het zevende deel in de geruchtmakende Harry Potterserie, en op dat moment kan de balans definitief worden opgemaakt. Voor veel christelijke lezers een spannend moment, omdat alle tekenen erop wijzen dat het verhaal een religieuze strekking gaat krijgen. Wordt het esoterie, spiritisme, of toch onversneden christendom?

Beschouwing over de Harry Potter-serie n.a.v. de verschijning van Harry Potter and the Deathly Hallows

Potter in gevecht met de tijdgeest

Na de verschijning van het laatste Harry Potterboek, zaterdag, is het helder: schrijfster J. K. Rowling staat qua genre en moraal in de traditie van de Britse schrijvers C. S. Lewis en J. R. R. Tolkien. Moeten orthodoxe christenen daarmee hun standpunten herzien?

Harry Potterserie, n.a.v. Harry Potter and the Deathly Hallows

Zeven vragen over Harry Potter

In de loop van tien jaar heeft de Harry Potterdiscussie onder christelijke lezers behoorlijke afmetingen aangenomen. De argumenten zijn ingewikkelder geworden, de meningen genuanceerder. Maar de vraag die het hele debat beheerst, blijft dezelfde: Kweekt de schrijfster sluw begrip voor magische praktijken, of brengt ze een positieve boodschap onder een dekmantel van soms dubieuze mythische beelden? Hieronder -aan de hand van zeven vragen- een vergelijking van J. K. Rowling met twee andere Britse fantasyschrijvers: C. S. Lewis en J. R. R. Tolkien.

Beschouwing over de Harry Potter-serie n.a.v. Harry Potter and the Deathly Hallows.Lees meer in het dossier Harry Potter