Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Bijbel-historische romans

Wondkoorts bij Hizkia; builenpest bij de Assyriërs

Met "Hizkia. God is mijn redding" is het derde en laatste deel verschenen van Lynn Austins trilogie over de bijbelse koning Hizkia. De 392 bladzijden brengen het totaal aan Hizkia's leven gewijde pagina's op bijna 1100. Maar nog steeds weet Austin te boeien.

Recensie van Hizkia. God is mijn redding

Intriges tijdens opstand tegen koning David

In de serie van de Amerikaanse theologe Kathy Hawkins over de regeringsperiode van koning David is een derde deel verschenen. Na "De vreemdelinge" en "De wreker" volgt nu de titel "De verrader".

Recensie van De verrader

Genezen door een rondreizende Profeet

Drie jeugdboeken van de christelijke uitgeverij Callenbach: natuurlijk valt het christelijke bij inhoudelijke kennismaking duidelijk -wat het derde boek betreft wat minder duidelijk- te bespeuren. Het eerste, het charmante boekje "Misja het mandenverkopertje" van Gerbrand Fenijn, neemt jonge lezers mee naar de tijd van Jezus' omwandeling op aarde.

Esther als bron voor mensgerichte peptalk

Als je een roman over de Bijbelse figuur Esther wilt schrijven, moet je lef hebben. Er zijn in het verleden al zeker zes boeken over haar verschenen. Bovendien komt de roman "Hadassa. Hoe Ester haar volk redde van de ondergang" tegelijkertijd uit met een ander boek over Esther, van Ginie Andrews (Jongbloed). Zelfs beide titels tonen veel overeenkomst. Of het christelijke lezerspubliek met deze hoeveelheid gediend is?

Recensie van Hadassa. Hoe Ester haar volk redde van de ondergang

Cham is sympathieker dan Noach

De zondvloed is het onderwerp van het jongste boek van Anne Provoost. Een getrouwe navolging vanuit het perspectief van het bijbelverhaal biedt "De arkvaarders" echter niet: de schrijfster heeft meer sympathie voor Cham dan voor zijn vader en zijn broers. Vorige week werd het boek onderscheiden met een Gouden Zoen: de prijs voor het beste jeugdboek van het jaar in de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar.

Recensie van De arkvaarders

Blindgeborene ziet in Jesjoea

"Jesjoea. Eerste Licht. De grote, rode dageraad die rijst boven de bergen van alle eeuwigheid. Jesjoea: het vroege hanengekraai dat ons zal wekken uit de dood als de laatste nacht van de tijd gevlucht is."

Recensie van Eerste Licht

Historische roman of romantische historie

Ongeveer gelijktijdig heeft de Ridderkerkse tuinder Lody Schneider een tweetal boeken het licht doen zien: "Het Hooglied" en een bijbelse roman over de koningin van Scheba. Zeker een opmerkelijke prestatie voor een zakenman.

Recensie van Het Hooglied, hetwelk van Salomo is en De koningin van Scheba en het lied van Salomo

Manasse, de God van mijn vader

Lynn Austin schreef twee romans over het leven van de bijbelse koning Manasse. Daarin beschrijft ze Manasse als een onzekere persoonlijkheid, meer zwak dan slecht. Hij heeft het gevoel dat hij niet in de schaduw van zijn vader Hizkia kan staan, is gevoelig voor bijgeloof en laat zich beïnvloeden door slechte raadslieden. Uit de RD-recensie: "Bij Lynn Austin wordt er lustig op los gepsychologiseerd en de discussies over het geloof lijken zo uit een handboekje van vandaag te komen. Daardoor ademt het verhaal wel een erg eigentijdse sfeer. De boodschap is duidelijk: vertrouw op God, zelfs als er nergens meer licht lijkt te zijn. Toch komt Austins beschrijving soms wat oppervlakkig over, maar of dat nu gebrek aan theologische diepgang of gebrek aan literaire kwaliteit is?"

Discussie tussen RD-lezers over Manasse, de God van mijn vader

Dood vogeltje wordt levend

In "De stenen van Jeruzalem" volgen Bodie en Brock Thoene het straatjochie Aveel op zijn zoektocht naar Jesjoea. Zij laten hun fantasie uitbundig de vrije loop als Jesjoea het dode vogeltje van de kleine jongen weer levend maakt.

Recensie van De stenen van Jeruzalem

Drama rond koning Manasse

Je neemt een bijbelse geschiedenis, je voegt er een flinke schep spanning, een scheutje romantiek en een dosis drama aan toe. Je kruidt het geheel met psychologische inzichten, en je legt er een duidelijk christelijke boodschap in. Dat lijkt het recept van Lynn Austin in haar tweeluik over koning Manasse.

Thoenes wagen zich aan bijbelse roman

Wellicht raken Brock en Bodie Thoene toch uitgeschreven over Mosje en Rachel Sachar en alle andere personages uit "De erfenis van Sion". In deel vier van deze serie spelen de Sachars althans alleen nog een rol in het eerste en het laatste hoofdstuk. Het verhaal daartussenin heeft een kleine 2000 jaar eerder plaats en gaat dus over heel andere figuren.

Recensie van De boekrollen van Jeruzalem

"Kleine vechtjas" in het land van David

In Kronieken en Samuël wordt verteld dat David dertig strijders had die de "helden der heiren" waren. Ze worden stuk voor stuk bij name genoemd. Een van deze "gibborim", Jonathan de zoon van Sagé de Harariet (1 Kron. 11: 34), is door Hawkins als uitgangspunt genomen voor een historische roman over de tijd van David. Bloedige strijd, verraad, vuile machtsspelletjes en een onmogelijke liefde vormen de ingrediënten voor een spannend verhaal.

Recensie van De vreemdelinge

Jeremia op de tast

De jonge Jeremia is verliefd op het meisje Hanna uit Anathoth. De eerste man van Ruth, Machlon, bakt potten en glijdt uit als hij uit zijn hut komt. De Zoon van Jozef geeft Ben Hur water als hij van dorst vergaat. Bijbelfiguren maken in niet-bijbelse verhalen soms opmerkelijke dingen mee. De bijbels-historische roman mag zich vandaag de dag in groeiende belangstelling verheugen. Kan dat eigenlijk wel? Is de Bijbel daar geen té heilig boek voor?

Recensie van Jeremia, de man die huilde

Vervolgingen in Efeze

"Nacht van de trekvogels" van Eva Rechlin werd uit het Duits vertaald. De roman vertelt over het leven van een meisje dat 250 jaar na Christus in Efeze woonde. Het thema biedt afwisseling in de (jeugd)reeks van De Banier, waarin verder veel actuele onderwerpen aan bod komen.

Recensie van Nacht van de trekvogels

Het droge piepen van mijn oude longen

Onder de nogal onheilspellend klinkende titel "De Klaagkamer" verscheen een prachtige bijbelse roman. Niet vaak tref je in één boek zoveel kwaliteitskenmerken aan: intrigerende beschrijvingen, knappe karaktertekeningen, een kunstig plot én een bijbelse boodschap. Dit boek kan de lezer onmogelijk onberoerd laten. De titel vormt de sleutel tot een goed begrip van deze roman.

Recensie van De Klaagkamer

Uitkijken naar Carpathia's vrede

De wereld heeft nog 7 jaar te gaan. Zeven jaar waarin God de aangekondigde oordelen uit het bijbelboek Openbaring zal uitvoeren. Slechts een aantal mensen heeft hier weet van; de rest van de wereldbevolking kijkt hier juist voor verlangen uit naar vrede die de nieuwe wereldleider Nicolae Carpathia lijkt te zullen brengen.

Recensie van Tegenstand

Spanning laat bezinning geen ruimte

Archeologen vinden in het bijbelse Rama het graf van Jozef van Arimathea. Maar bij de beenderen ligt een Aramese tekst: in de stenen kist heeft men niet Jozef, maar Jezus van Nazareth begraven. In één klap zou daarmee het christelijk geloof van zijn fundament beroofd zijn... Het is een even spannende als bizarre roman waarmee Mozaïek op de proppen komt in deze maand van het spannende boek. Paul Maier schreef "Het Rama-document". Tenenkrommend voor bijbelgetrouwe lezers.

Recensie van Het Rama-document

Jakob, de zoon van de Lach

Vaak hebben verhalen die gebaseerd zijn op historische gebeurtenissen wel wat. Ze brengen het verleden tot leven zonder dat er al te hoge eisen aan de verbeelding worden gesteld. Het genre heeft ook zijn bezwaren. Voor de lezer is het namelijk lang niet altijd duidelijk wat de historische feiten zijn en wat aan het brein van de schrijver is ontsproten. Werkelijkheid en fantasie gaan dan door elkaar lopen. Dat gebeurt in "De zoon van de Lach", een roman gebaseerd op het leven van de aartsvader Jakob.

Recensie van De zoon van de Lach

Koning David

Bij uitgeverij Callenbach verscheen een roman over koning David. Het lezen van dit boek is letterlijk zonde van je tijd.

Recensie van Koning David

Een prostituee in Jeruzalem

"Dochter van Jeruzalem" is een roman in de vorm van een dagboek. Het wordt bijgehouden door de jonge vrouw Mirjam. Het verhaal speelt in de tijd dat Jezus op aarde was. Tegen wil en dank wordt Mirjam, een zwangere prostituee, steeds weer met Hem geconfronteerd. Mensen die haar na staan, worden Zijn volgeling. Mirjam verzet zich daar heftig tegen. Ze gelooft niet dat Jezus de beloofde Messias is. Uiteindelijk geeft ook zij haar verzet op.

Recensie van Dochter van Jeruzalem

Bekentenis van Miryam van Magdala

De Bijbelse figuur Maria Magdalena staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Onder meer door toedoen van het boek ”De Da Vinci Code” van Dan Brown denkt menigeen dat zij de vrouw van de Heere Jezus is geweest en dat de kerkelijke autoriteiten dat huwelijk verborgen hebben gehouden. Angela Hunt voegt aan de stroom van publicaties een roman over Maria Magdalena toe waarin Bijbelse gegevens en fantasie volledig door elkaar lopen.

Recensie van Magdalena

De vier evangeliën in romanvorm

Peter Mout wil de vier evangeliën in romanvorm toegankelijk maken voor gelovigen en ongelovigen. Zijn voornaamste doelstelling -bewijzen dat de evangeliën elkaar niet tegenspreken maar aanvullen- raakt echter in de loop van het boek steeds verder uit beeld.

Recensie van De laatste Adam. Ooggetuigen van Jezus