Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Geertje Bikker-Otten

Een prostituee in Jeruzalem

"Dochter van Jeruzalem" is een roman in de vorm van een dagboek. Het wordt bijgehouden door de jonge vrouw Mirjam. Het verhaal speelt in de tijd dat Jezus op aarde was. Tegen wil en dank wordt Mirjam, een zwangere prostituee, steeds weer met Hem geconfronteerd. Mensen die haar na staan, worden Zijn volgeling. Mirjam verzet zich daar heftig tegen. Ze gelooft niet dat Jezus de beloofde Messias is. Uiteindelijk geeft ook zij haar verzet op. 

Wat situering en uitgangspunt betreft is de roman origineel te noemen. De heilsgeschiedenis wordt gezien en verteld door de ogen van een (publieke) vrouw, die eigenlijk buiten de toenmalige samenleving stond. De schrijfster weet op aannemelijke wijze weer te geven hoe een vrouw als Mirjam -joods, niet religieus, in zonde levend- langzaam maar zeker steeds meer bij de gebeurtenissen rond het jaar 33 wordt betrokken en gaat verlangen naar een nieuw leven. 

Grillig
Toch vind ik het boek niet echt geslaagd. De dagboekvorm doet vaak erg gekunsteld aan. Het wemelt van formuleringen als "maar daarover schrijf ik morgen verder"; "ik ga verder met het verhaal bij" of "nu zal ik eerst verder vertellen". 

Het verhaal is niet altijd even goed te volgen. Dat komt mede door grillig verspringende tijdsaanduidingen en plotseling opduikende en weer verdwijnende mensen. 

"Dochter van Jeruzalem" kampt verder met een overmaat aan verwikkelingen. Gepieker over de zwangerschap, de verbroken band met haar melaatse ouders, de zoektocht naar haar oudste zoon, de verhouding met haar tweelingbroer, een onverwachte verliefdheid en dan ook nog de veranderende relatie met twee voormalige klanten: het is allemaal wat veel van het goede. 

N.a.v. "Dochter van Jeruzalem", door Joanne Verhulst; uitg. Gideon, Hoornaar, 1998; ISBN 90 6067 767 6; 255 blz.