Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Reve, Gerard

Giftige lectuur

De middeleeuwer Jan van Beieren had een merkwaardige gewoonte bij het lezen. Hij likte altijd aan zijn vingers voordat hij er een bladzij mee omsloeg. Het was een gewoonte die vriend en vijand opviel. Het werd zijn dood.

Column over Gerard Reve

Begrafenistekst van Reve

Sommige klanten hebben bij mij een speciaal plekje en deze man hoorde daarbij. Altijd als hij kwam, ontstond een gesprek. Een gesprek waarin het leeftijdsverschil wegviel en we echt contact hadden. Hij ging door een diep dal. Gelovige mensen kunnen elkaar soms op een harde manier kwetsen. Hij werd te ruim van hart bevonden.

Beschouwing over Gerard Reve

De eerbied verloren

Gerard Reve is overleden. Zijn naam heeft geen positieve klank in christelijke kring. Wél is hij een figuur die iets laat zien van ontwikkelingen in de westerse mentaliteit tijdens de twintigste eeuw: zinloosheid, absurditeit, onvermogen tot communicatie, schuttingtaal, homoseksualiteit, godslastering, doorbreking van taboes, leegte en eenzaamheid.

Beschouwing over leven en werk van Gerard Reve

Gerard Reve (1923-2006)

Biografische informatie over Gerard Reve

Biografische informatie over Gerard Reve (1923-2006)

Verzameld Werk van Gerard Reve

De 75e verjaardag van Gerard Reve -op 14 december- was aanleiding tot diverse festiviteiten. Vorige week werd de schrijver benoemd tot commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Eerder deze maand verscheen het eerste deel van zijn "Verzameld werk".

Recensie van Verzameld werk. Deel 1

Gerard Reve

Gerard Reve is een oude schrijver, in de letterlijke zin van het woord. Nadat ruim vijftig jaar geleden "De avonden" verscheen, zijn er al meer dan twintig boeken van hem uitgekomen. Onlangs verscheen "Het hijgend hert". Hoe blasfemisch en schaamteloos ook, het boek krijgt hier aandacht omdat het geschreven werd door een van de "Grote Drie" van na de Tweede Wereldoorlog. Al is het de vraag hoeveel grootheid Reve nog vertoont.

Recensie van Het hijgend hert