Moor, Margriet de
Margriet de Moor (1941), een van de succesvolste schrijfsters van haar generatie, publiceert haar twaalfde boek. Net als in haar veelgeprezen De verdronkene (2005) - over de Watersnoodramp in 1953 – is het gehalte 'vaderlandse geschiedenis' hoog.
Recensie uit opinieblad CVKoers, juni 2010
Niet zo heel lang geleden, in 1988, debuteerde Margriet de Moor met de verhalenbundel "Op de rug gezien". Nu, elf jaar na haar debuut, is haar naam niet meer weg te denken uit de Nederlandse literatuur. Haar boeken worden gewaardeerd, veel scholieren zetten ze op hun literatuurlijst. De nieuwe roman van Margriet de Moor, "Zee-Binnen", bewijst opnieuw haar talent. Het is een lichtvoetig en tegelijkertijd ernstig boek.
Het is eind januari 1953. Lidy, een jonge moeder, is op weg naar een feestje in Zeeland. Ze heeft nog geen idee van de verschrikkelijke watersnoodramp die haar het leven zal kosten. ”De verdronkene”, van Margriet de Moor, vertelt over haar laatste ogenblikken en de jaren daarna. De roman is het favoriete boek van docente: A. J. Vogel-De Pagter.
Twee zussen verwisselen van plaats
Enigszins verbaasd neem ik kennis van het thema van de nieuwe roman van Margriet de Moor, "De verdronkene". De watersnoodramp van 1953 verwacht ik in een naslagwerk van de journalist Kees Slager, maar niet als literair gegeven in een roman van Margriet de Moor. Toch herinnert De Moor naar eigen zeggen zich als meisje van elf nog de indringende radioberichten en beelden over de ramp in 1953. Het is heel boeiend om te zien hoe een schrijver zo'n indruk op de lange termijn omzet in een roman. Mét verwerki ng van exacte gegevens, maar fictie.
Moderne mens schept zich een god
Dit voorjaar waren diverse geluiden over de terugkeer van God in de Nederlandse literatuur te horen. Elk zichzelf respecterend (opinie)blad zocht naarstig naar mensen die God hadden (her)ontdekt. ,,De terugkeer van God in Nederland", zo kopte HP/De Tijd in mei. Auteur Vonne van der Meer toonde zich in Opzij van april verheugd zomaar over God te mogen praten. In NRC Handelsblad woedde in juli een discussie over de mogelijkheid in God te geloven en toch een verstandig mens te zijn. Rudy Kousbroek wijdde een serie columns aan "De wondere wereld van het geloof". De berichten hierover houden aan tot op de dag van vandaag.
Margriet de Moor debuteerde in 1988 op 44-jarige leeftijd. De verhalenbundel "Ik droom dus" is het zesde werk dat ze publiceert. Haar oeuvre wordt zowel in binnen- als in buitenland gewaardeerd. Vooral haar ,,grote souplesse en verbale vaardigheid" worden geroemd.