Het is eind januari 1953. Lidy, een jonge moeder, is op weg naar een feestje in Zeeland. Ze heeft nog geen idee van de verschrikkelijke watersnoodramp die haar het leven zal kosten. ”De verdronkene”, van Margriet de Moor, vertelt over haar laatste ogenblikken en de jaren daarna. De roman is het favoriete boek van docente: A. J. Vogel-De Pagter.
Naam: A. J. Vogel-De Pagter (46) uit Hendrik Ido Ambacht
Functie: Docent Nederlands aan het Wartburg College te Dordrecht
Favoriete boek: ”De verdronkene” van Margriet de Moor.
Waarom is dit boek uw favoriet?
„Het gaat over een vrouw die omkomt tijdens de watersnood in 1953. Ik ben zelf een Zeeuwse, dus ik heb veel met dat onderwerp. Nadat het uitkwam in 2005, heb ik het boek meteen gelezen.”
Wat is er zo speciaal aan?
„Als lezer weet je wat er op 31 januari 1953 gebeurde. Lidy, de verdronkene, weet dat in de eerste instantie nog niet. Ze gaat gewoon naar Zeeland voor een feestje. Dat maakt het boek heel spannend. Als Lidy later doorkrijgt wat haar lot is, beleeft ze heel intens haar laatste uren. Je maakt haar verdrinkingsdood mee. Als ze op wrakhout op de Oosterschelde drijft, ervaar je als lezer van heel dichtbij wat ze denkt en voelt. Dat is bijna apocalyptisch.”
Sterk thema in dit boek?
„De onvoorspelbaarheid van ons bestaan. Het leven is niet te verklaren. Je kunt zomaar ineens in een watersnoodramp terechtkomen. De vraag is dan: waar sta ik als mijn leven zo’n wending zou nemen? En wat ik ook heel bijzonder vind; Lidy leeft kort, maar wel heel intens: met aandacht en verwondering. Het gaat niet om de lengte, maar om de intensiteit waarmee je leeft.”
Literaire kwaliteiten?
„Margriet de Moor schrijft gemakkelijk, maar er zitten wel diepere lagen in haar boek. Zo gebruikt ze het water bijvoorbeeld als metafoor voor de kracht en onvoorspelbaarheid van het leven. De thematiek van het water maakt dit ook nog eens tot een oerhollandse roman.”
Minpunten?
„Er wordt helaas in het boek gevloekt. Er komt ook erotiek in voor, maar dat wordt heel goed en netjes beschreven.”