Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Cavanaugh, Jack

Roman over roerige jaren zestig

De Morgan-saga, die begon met het spannende "De Puriteinen" -over de zeventiende-eeuwse Drew Morgan- is ten einde. Met "De Vredestichters" sluit Jack Cavanaugh zijn achtdelige serie af. De familiebijbel is nog steeds in het bezit van de Morgans, maar verder is er veel veranderd nu de roerige jaren zestig van de twintigste eeuw zijn aangebroken. Van een verandering of ontwikkeling in de stijl van de auteur is echter nauwelijks sprake, zodat trouwe lezers van deze reeks ook dit laatste deel wel zullen waarderen.

Recensie van De Vredestichters

Cavanaugh fantaseert rond Wycliffe

Wat Jack Cavanaugh met zijn roman "De verborgen bron" beoogt, verwoordt hij in de "Opmerkingen van de schrijver" aan het einde van het verhaal: mensen doen inzien dat het allerminst vanzelfsprekend is dat ze de Bijbel in hun eigen taal kunnen lezen. Ik denk dat zijn jongste roman aan dát doel beantwoordt.

Recensie van De verborgen bron

Jobsbeproeving

Laura Morgan voelt zich net als Job. Het doodsbericht van haar oudste zoon is nog maar net binnen of ze hoort dat een andere zoon niet meer leeft. Ook een van haar dochters is omgekomen; haar vierde kind blijkt vermist.

Recensie van De Overwinnaars

Mentale klappen in de oorlog

Romans die zich in de Eerste Wereldoorlog afspelen, kom je in Nederland niet veel tegen. Jack Cavanaugh, die voor zijn reeks over de familie Morgan steevast als kader een Grote Gebeurtenis uit de geschiedenis kiest, is inmiddels bij het twee na laatste deel van de serie terechtgekomen, een boek over de periode 1914-1918. Waar het zevende en achtste deel over zullen gaan, valt dus niet moeilijk te raden.

Recensie van De Bondgenoten

Amerika struikelt over slavernij

"Seth Cooper stormde de kamer binnen. Hij was rood aangelopen en keek woedend". De logeerpartij bij vriend en collega-predikant Jeremiah Morgan in het noorden eindigt abrupt op een hete zondagmiddag. De oorzaak: Morgans zoon heeft net een flink aantal negerslaven helpen ontsnappen en daar kan de zuiderling Cooper niet tegen, helemaal niet op zondagmiddag.

Recensie van De Tegenstanders

Zuid-Afrika

Romans waarin een serieuze poging wordt gedaan om een herkenbaar beeld van een periode in de geschiedenis te schetsen, zijn onmiskenbaar in opmars. Jack Cavanaugh, een Amerikaanse schrijver die eerder een vierdelige serie in Amerika situeerde, wil zijn lezers in de trilogie Afrikaans Verbond meenemen naar het 18e-eeuwse Zuid-Afrika.

Recensie van De trots en de passie

Liefde, oorlog en broedertwist

Liefde en oorlog. Dat zijn de hoofdingrediënten van "De Patriotten", het derde deel van de "Morgan-saga", zoals uitgever De Groot Goudriaan de romanserie van Jack Cavanaugh plotseling noemt. Dit boek speelt zich af in de tweede helft van de achttiende eeuw, tijdens de opstand van de Amerikaanse koloniën tegen "mother England". Cavanaugh levert hiermee opnieuw een spannende en tegelijk verantwoorde roman af, geheel in de stijl van de voorgaande delen, "De Puriteinen" en "De Kolonisten".

Recensie van De Patriotten