Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussť-Dekker

Jobsbeproeving

Laura Morgan voelt zich net als Job. Het doodsbericht van haar oudste zoon is nog maar net binnen of ze hoort dat een andere zoon niet meer leeft. Ook een van haar dochters is omgekomen; haar vierde kind blijkt vermist. 

Jack Cavanaugh heeft het mooi bedacht in "De Overwinnaars", deel zeven van de Morgan Saga. Als Laura na al deze droeve tijdingen troost zoekt in de Bijbel, ligt de bladwijzer net bij Job. Tegen wil en dank begint ze te lezen, maar ze vindt toch de rust die ze zoekt. Bovendien krijgt ze -niet precies zoals het bij Job ging, maar het lijkt erop- al haar kinderen op één na terug. Het is wat gekunsteld, maar Cavanaugh geeft hier wel een mooie boodschap mee: zoek in beproevingen steun bij de Heere. 

Het eind van de achtdelige serie komt in zicht. Inmiddels is de reeks aangekomen bij de Tweede Wereldoorlog en die gaat de familie Morgan niet voorbij. Alle vier de kinderen van Johnny (de fabuleuze vlieger uit het vorige deel) en Laura dragen op hun eigen manier een steentje bij in de strijd tegen Duitsland. Walt dient als piloot, Alexandra volgt een speciale vliegersopleiding voor vrouwen, Nat wordt oorlogsfotograaf en Lily treedt als zangeres van een band op voor de soldaten. Vreemd genoeg kan Lily haar wereldse beroep prima combineren met Bijbel lezen en bidden, hoewel het verhaal duidelijk aangeeft dat de bandleider blij is met het succes van haar erotische uitstraling op het publiek. Alleen blijkt dat de onschuldige Lily te ontgaan; zij denkt dat ze alleen vanwege haar zangkwaliteiten in de band gehaald is. 

De familiebijbel, die al eeuwen van vader op zoon overgaat, ontbreekt uiteraard niet in het verhaal. Ditmaal redt hij letterlijk het leven van een Morgan. Met "De Overwinnaars" heeft Cavanaugh weer een boeiende en levendige aflevering toegevoegd aan zijn serie. Hij wisselt steeds van personage en houdt zo de spanning erin hoe het met de andere personen verder gaat. Dit deel is duidelijk een van de betere uit de serie. 

N.a.v. "De Overwinnaars" door Jack Cavanaugh; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 1999; ISBN 90 6140 640 4; 416 blz.