Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Geertje Bikker-Otten

Zuid-Afrika

Romans waarin een serieuze poging wordt gedaan om een herkenbaar beeld van een periode in de geschiedenis te schetsen, zijn onmiskenbaar in opmars. Jack Cavanaugh, een Amerikaanse schrijver die eerder een vierdelige serie in Amerika situeerde, wil zijn lezers in de trilogie Afrikaans Verbond meenemen naar het 18e-eeuwse Zuid-Afrika. 

De hoofdpersoon in het eerste deel, "De trots en de passie", heet Margot de Champion. Ze stamt uit een Frans hugenotengezin. Haar ouders worden vermoord als zij nog een kind is. Een Nederlandse vrouw ontfermt zich over haar en voedt haar op alsof ze haar eigen kind is. Na het overlijden van haar pleegmoeder belandt Margot na allerlei wederwaardigheden op een schip naar Zuid-Afrika. 

Daar blijkt het leven hard te zijn: ze moet werken als een soort blanke slavin. In die positie loopt ze Jan van der Kemp, zoon van een planter, tegen het lijf. Uiteindelijk trouwt ze met hem, maar dat gaat zeker niet zonder slag of stoot. Niet alleen het standsverschil is enorm, ook hun ideeën over het leven van blank en zwart in Zuid-Afrika komen bepaald niet overeen. 

"De trots en de passie" is een spannend verhaal met vaart, waarin de gebeurtenissen beter uit de verf komen dan de diepere beweegredenen van de hoofdpersonen. Ontroerend is de passage waarin een Hottentot over de bekering van zijn grootvader tot "de Engelse God" vertelt. Dat Margot in het 18e-eeuwse Zuid-Afrika op een tamelijk hedendaagse manier het rassenprobleem probeert op te lossen, komt eerlijk gezegd wat merkwaardig over. 

N.a.v. "De trots en de passie", deel 1 van de trilogie Afrikaans Verbond, door Jack Cavanaugh; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen; ISBN 90 6140 536; 336 blz.