Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

M

Maier, Paul

Drie deskundigen over Amerikaans-christelijke boeken

Adriaan Bouman werkt als redacteur bij uitgeverij Den Hertog en is verantwoordelijk voor de acquisitie van romans. "Het genre bijbels-historische roman bestaat al lang," stelt Bouman. "Beroemd zijn nog steeds boeken als Ben Hur en Quo Vadis, die dateren uit het einde van de negentiende eeuw. Rond de Tweede Wereldoorlog verschenen de bekende bijbels-historische romans van Lloyd Douglas, ook in Nederlandse vertaling, zoals De mantel en De grote Visser. Rudolf van Reest schreef De grote ontmoeting, over enkele personen rondom Jezus.

Vraaggesprek met drie deskundigen over Amerikaans-christelijke boeken uit Daniël

Een roman met eindnoten

Francine Rivers, Lynn Austen en Tommy Tenney zijn maar een paar voorbeelden van Amerikaanse veelschrijvers die het goed doen in de gereformeerde gezindte. Vaak wordt in één adem de naam Paul Maier aan dat rijtje toegevoegd. De auteur van de bestsellers Pontius Pilatus en De brand van Rome is het daar niet mee eens. "Het verschil tussen de fictie van hen en die van mij is, dat zij zich nogal wat vrijheid veroorloven ten opzichte van de Bijbel en ik niet."

Interview met Paul Maier uit Daniël

De kleur van het vroege christendom

Het vroege christendom bepaalt zo ongeveer zijn leven. Intussen stoort hij zich aan de onzin die veel auteurs van historische romans schrijven. Wat kun je dan beter doen dan zelf de pen pakken? De romans van de Amerikaanse hoogleraar Paul Maier over Pilatus en over de tijd van Nero werden in Amerika bestsellers en zijn inmiddels in het Nederlands vertaald. "Ik heb het genre van de documentaireroman uitgevonden."

Intervieuw met Paul Maier

Operatie wedekomst

De Amerikaanse auteur Paul Maier (bekend van onder andere Het Ramadocument en De brand van Rome) heeft aan zijn oeuvre weer een nieuwe titel toegevoegd: Operatie Wederkomst. Volgens de omslag '...een thriller die de lezer meesleept naar een bizarre climax'. Dat belooft dus heel wat.

Recensie uit Cruciaal van Operatie wedekomst

Christenen tijdens de brand van Rome

"Gebruiken passen zich aan veranderingen aan. Een huwelijk tussen oom en nicht is niet langer incestueus zodra de senaat dat beslist." Die oom is Claudius, de vierde keizer van het Romeinse Rijk (ook genoemd in Handelingen 11:28 en 18:2), de nicht is Agrippina de Jongere, vooral bekend als de moeder van Nero, de zoon uit haar eerste huwelijk. Deze drie zijn de hoogstgeplaatste personen in de roman "De brand van Rome", geschreven door Paul Maier, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Western Michigan University in de Verenigde Staten.

Recensie van De brand van Rome

Spanning laat bezinning geen ruimte

Archeologen vinden in het bijbelse Rama het graf van Jozef van Arimathea. Maar bij de beenderen ligt een Aramese tekst: in de stenen kist heeft men niet Jozef, maar Jezus van Nazareth begraven. In één klap zou daarmee het christelijk geloof van zijn fundament beroofd zijn... Het is een even spannende als bizarre roman waarmee Mozaïek op de proppen komt in deze maand van het spannende boek. Paul Maier schreef "Het Rama-document". Tenenkrommend voor bijbelgetrouwe lezers.

Recensie van Het Rama-document