Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Rivers, Francine

Drie deskundigen over Amerikaans-christelijke boeken

Adriaan Bouman werkt als redacteur bij uitgeverij Den Hertog en is verantwoordelijk voor de acquisitie van romans. "Het genre bijbels-historische roman bestaat al lang," stelt Bouman. "Beroemd zijn nog steeds boeken als Ben Hur en Quo Vadis, die dateren uit het einde van de negentiende eeuw. Rond de Tweede Wereldoorlog verschenen de bekende bijbels-historische romans van Lloyd Douglas, ook in Nederlandse vertaling, zoals De mantel en De grote Visser. Rudolf van Reest schreef De grote ontmoeting, over enkele personen rondom Jezus.

Vraaggesprek met drie deskundigen over Amerikaans-christelijke boeken uit Daniël

Verhalen van Batseba en Maria

"Toen ze alles had gedaan wat haar moeder haar had verteld, kwam Maria met trillende benen omhoog. "Jozef", riep ze zachtjes, "je mag binnenkomen." Jozef liep meteen de grot in, zijn gezicht was bleek en vertrokken en hij zweette alsof hij degene was die een kind gebaard had en niet zij. Ze lachte zachtjes en keek vol vreugde neer op de slapende Jezus in haar armen. "Is hij niet prachtig?""

Recensie van Onbevreesd. Het verhaal van Maria en Onuitgesproken. Het verhaal van Batseba

Spion Salmon verovert Rachab

Vijf vrouwen hebben in het geslachtsregister van de Heere Jezus een plaats gekregen: Tamar, Rachab, Ruth, Bathseba en Maria. De Amerikaanse schrijfster Francine Rivers heeft over elk van hen een novelle geschreven. Die over de eerste twee zijn in het Nederlands vertaald. "Ontsluierd" heet het verhaal over Tamar, "Onbeschaamd" dat over Rachab.

Recensie van Ontsluierd en Onbeschaamd

"Schrijven is denken, denken en wakker liggen"

Ze wonen aan weerszijden van de oceaan, duizenden mijlen van elkaar gescheiden. Ze hebben elk hun eigen levensverhaal. Toch kunnen Jos van Manen Pieters, Joke Verweerd en Francine Rivers elkaar op heel wat punten begrijpen. Alledrie schrijven ze min of meer psychologische romans, alledrie willen ze levensvragen aan de orde stellen, alledrie zijn ze in christelijke kring erg populair. Hun ontmoeting in Kampen levert dus -ondanks de taalbarrière- vooral veel herkenning op.

Interview met Francine Rivers, Joke Verweerd en Jos van Manen Pieters

Gered uit een bordeel

De eerste keer dat de godvrezende boer Michael Hosea het meisje Sarah op straat tegenkomt, weet hij dat zij bestemd is zijn vrouw te worden. Het betekent dan ook een klap in zijn gezicht als hij verneemt wat Sarahs beroep is. Onder de naam Angel werkt ze in een bordeel. Toch voelt Michael dat hij zich niet vergist heeft in Gods plan. Opnieuw werd een ontroerend boek van Francine Rivers -"Bevrijdende liefde"- in het Nederlands vertaald.

Recensie van Bevrijdende liefde

Cadi Forbes zoekt de zondeneter

"Morgen of overmorgen bij het vallen van de avond zal de zondeneter komen, Cadi (...) Je tante Winnie zal het dienblad met het brood en de vlierbessenwijn dragen. De zondeneter zal ons volgen naar de begraafplaats en dan zal hij alle zonden van je oma opeten en opdrinken, zodat ze niet meer over deze heuvels zal ronddolen." Francine Rivers schreef een mooie roman over een tienjarig meisje dat het antwoord zoekt én vindt op de vraag hoe mensen van hun zonden bevrijd kunnen worden.

Recensie van De laatste zondeneter

Historie, liefde, geloof en spanning

Vertaalde romans zijn de laatste tijd zeer dominant aanwezig in de RD/CLK-toptien van de fictieve romans. Op zich positief dat je zo gemakkelijk over je eigen grenzen heen kunt lezen. Aan de andere kant stel je jezelf wel eens de vraag naar de meerwaarde die deze romans te bieden hebben. Op welke plaats bevinden ze zich eigenlijk tussen het massaproduct en de betere roman?

Recensie van De onafwendbare dageraad

De strijd tegen abortus provocatus

Francine Rivers, die twee lijvige romans over het oude Romeinse rijk publiceerde, greep in haar nieuwste boek een actueel probleem bij de kop, de abortusproblematiek.

Recensie van Een kind van verzoening

Van Hadassa naar Sierra

Twee boeken waarin het joodse meisje Hadassa de hoofdpersoon is, maakten van Francine Rivers een in de gereformeerde gezindte bekend schrijfster. "Een rode draad", nu in vertaling verschenen, is een heel ander boek van "een van Amerika's meest geliefde romanschrijfsters".

Recensie van Een rode draad

Het leven na de arena

"Een Echo in de duisternis" van Francine Rivers volgt in snel tempo op "Een Stem in de wind", waarin het christenslavinnetje Hadassa op de laatste bladzijden in de arena de leeuwen zingend tegemoetloopt. Verrassend is dan ook de openingsscène in dit tweede deel: Hadassa blijkt nog te leven. Op de valreep gered door de arts Alexander, die op het punt staat haar lichaam te gebruiken voor vivisectie.

Recensie van Een Echo in de duisternis

Geweld ten tijde van Titus

,,Sluit je ogen, Hadassah", zei Mark. Het klonk merkwaardig kalm. ,,Denk aan de Heer", zei hij op het moment dat de deur opengegooid werd. Mark slaakte een krassend, gebroken geluid en viel op zijn knieën. De bebloede tip van het zwaard stak uit zijn rug en kleurde zijn grijze tuniek rood. De hoge gil van Leah vulde de kleine kamer..."

Recensie van Een stem in de wind