Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Wolkers, Jan

Van machteloos geweld tot zinloze feestelijkheid

Jan Wolkers is vijftig jaar schrijver. Met televisieoptredens en signeersessies zet de 81-jarige auteur zijn jubileum luister bij. De woede is gaandeweg uit zijn werk verdwenen en de afrekening met zijn gereformeerde verleden maakte plaats voor vitalisme en berusting. De vraag is echter waar de levenslust in Wolkers’ oeuvre op gebaseerd is.

Beschouwing over het 50-jarig schrijverschap van Jan wolkers

Jan Wolkers vijftig jaar schrijver

 

Column n.a.v. het 50-jarig schrijverschap van Jan wolkers

Zomerhitte

Over de boekenweekgeschenken van de laatste jaren is in deze krant weinig goeds gezegd. Veel postmoderne leegte, veel erotiek, veel droefgeestige ijdelheid. Voor de ene schrijver leidt dat tot een wanhopig besef van vergeefsheid, voor de andere tot een houding van eten en drinken en vrolijk zijn. Jan Wolkers -auteur van het huidige boekenweekgeschenk- is geen uitzondering. Het blijft dan ook geen overbodige luxe dat de christelijke boekhandel zijn eigen actieboek heeft, dit jaar geschreven door Adrian Verbree.

Recensie van Zomerhitte

Terug tot Jan Wolkers

Toegegeven, wat hier volgt is mosterd na de maaltijd. Een paar maanden geleden hield het me bezig, maar andere onderwerpen dienden zich aan en kregen voorrang, en het besluit was al gevallen om er maar het zwijgen toe te doen. Totdat ik ergens las dat Nico Scheepmaker ooit een columnist typeerde als "iemand die eindeloos kon doorzeuren over hoegenaamd niets." En deze uitspraak heeft me alsnog over de drempel geholpen.

Column over Jan wolkers