Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

K

Kanis, M.

Vriend en vijand in de oorlog

De oorlog was een spannende tijd. Tenminste, als je veel jeugdboeken leest over de Tweede Wereldoorlog, zou je dat bijna geloven. Je zou er gewoon zin in krijgen om het verzet in te gaan, de Duitsers te grazen te nemen en heldendaden te doen. Er zijn ook jeugdboeken die een andere kant van de oorlog laten zien. Een kennismaking met twee heel verschillende oorlogsboeken.

Recensie uit Daniël van Strijd zonder genade

De blik van een zesjarige

"Als mijn zoon een boek van Piet Prins had gelezen, zei hij: "Dat was spannend, pa, maar 't is zeker weer niet echt waar"", sprak de inmiddels overleden onderwijzer en oud-RD-medewerker M. Kanis, alias Oom Rien, in 1999 in deze krant.

Recensie van Maarten Gunnink-serie

Strijd zonder genade

Nooit is geweld zo zinloos als in een oorlog die door een stel fanatieke idioten over hun medemensen wordt ontketend. Zinloos geweld dat aanleiding geeft tot tegengeweld. Zinvol geweld. Misschien! Want dat zinvólle geweld kan op zijn beurt weer leiden tot zinlóós geweld. Geweld dat onschuldige slachtoffers eist. Wie heeft daar dan schuld aan? Dat dilemma deed zich voor tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Recensie van Strijd zonder genade. Hannie Schaft

M. Kanis (1934-2000)

 

Biografische informatie over M. Kanis

Een beredeneerd zwak voor M. Kanis

De Tweede Wereldoorlog is nog steeds een veel voorkomend motief in het christelijke jeugdboek. Opnieuw is er weer een aan dit thema gewijd.

Recensie van Een man van staal, Gerrit van der Veen