Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Dorrestein, Renate

'Kijk. Zie de mens'

Renate Dorrestein is de laatste jaren een beroemdheid geworden. In Nederland verschijnt haar hoofd met grote regelmaat in de media, haar boeken belanden onveranderlijk in allerlei toptienen en sinds kort verovert ze zelfs Amerika: de verkoop van haar nieuwste roman leverde zo'n half miljoen gulden op.

Enny de Bruijn in gesprek met Renate Dorrestein in Liter

Alleen gelaten door Renate Dorrestein

Ter gelegenheid van de Boekenweek 2008 heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek een essay laten verschijnen, vervaardigd door Renate Dorrestein, onder de titel ”Laat me niet alleen”. Alle goede bedoelingen in de titel ten spijt zullen de lezers zich er toch danig door in de steek gelaten voelen. Want de raad die zij uiteindelijk verschaft is nog dunner dan het boekje zelf.

Recensie van Laat me niet alleen

Renate Dorrestein verslaat tienduizenden

Je zult als uitgever maar 225.000 euro voor een roman neertellen zonder het boek zelfs maar gezien te hebben. Renate Dorrestein heeft inmiddels zo veel succes in Amerika dat de buitenlandse uitgeverij Viking dit aandurfde met haar boek "Het duister dat ons scheidt". De reputatie gaat voor de schrijfster uit. En niet alleen in Amerika.

Recensie van Het duister dat ons scheidt

Afgrijselijk slecht, bovenmenselijk goed

Schuld en boete, dat is het grote thema van Renate Dorrestein. Ze is overtuigd van het kwaad in de mens, maar ze denkt ook dat elke schuld te delgen is. Toch gaapt er een kloof tussen haar en de schrijvers van -zoals ze dat noemt- christelijke boeken. "Als je schrijft, moet je de vrijheid voor jezelf bevechten om álles te durven doen wat het verhaal vereist. Dat lukt niet als je een vooropgezette boodschap hebt."

Interview met Renate Dorrestein n.a.v. haar roman "Zonder genade"

Leven als je dood had moeten zijn

Als de werkelijkheid eruit zou zien zoals ze in veel literaire werken getekend wordt, zou het met de wereld nog wel meevallen, maar de beelden die Renate Dorrestein oproept, schetsen een werkelijkheid waarvan je zou wensen dat ze niet bestond.

Recensie van Een hart van steen

Maakbaarheid blijkt een illusie

Bij het schrijven van het boekenweekgeschenk heeft Renate Dorrestein bewust het thema "Mijn God" gevolgd. ,,Ik heb nooit getwijfeld aan het bestaan van God", zei ze tijdens de presentatie. ,,Integendeel, er is altijd sprake geweest van een warme relatie". Haar verhouding met God bepaalt voor haar wie en wat Hij is: niet een persoonlijke God, Die onafhankelijk van de mensen bestaat en hun leven bestuurt, maar een aanspreekpunt ,,om je het gevoel te geven dat je niet alleen bent in het universum".

Recensie van Want dit is mijn lichaam