Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

V

Vries, Theun de

Theun de Vries (1907-2005)

Theun de Vries is 21 januari 2005 op 97-jarige leeftijd overleden. De schrijver werd in op 26 april 1907 als enig kind in een doopsgezind Fries gezin geboren. Hij volgde een opleiding tot bibliothecaris, een functie die hij tot 1937 zou uitoefenen. Ook was hij als journalist actief, onder meer als redacteur van ”De Tribune”, ”De Waarheid” en ”De Vrije Katheder”.

Een ketter onder de schilders

Hij heeft zich een naam gekozen als een woeste bergstroom. En zo was ook zijn leven. Torrentius. Kunstschilder en tijdgenoot van Frans Hals. Torrentius, schoppend tegen God, geloof en goede zeden. Hij had vandaag geleefd kunnen hebben. Theun de Vries maakte deze 'ketter' onder de schilders tot hoofdpersoon van zijn nieuwste roman.

Recensie van Torrentius

De droom van Hercules Seghers

Hij had geen eerzucht, behalve deze: "te ontdekken wat er in materialen en gereedschappen voor ongeziene verassing sliep". Om de 17e-eeuwse schilder Hercules Seghers hangt een waas van geheimzinnigheid. Heeft hij werkelijk bergen gezien? Of zijn de raadselachtig geschilderde en geëtste berglandschappen -waarvoor Rembrandt zijn bewondering uitsprak- product van verbeelding? Nestor van de vertelkunst Theun de Vries zoekt mee naar een antwoord.

Recensie van De bergreis

De fantasie van Theun de Vries

,,De verbeelding gaat altijd maar door. Er hoeft maar iets te gebeuren. Je hoeft maar een klank op te vangen, een berichtje in de krant te lezen, of een ontmoeting te hebben, en dan is er plotseling weer die vonk en gaat de fantasie geweldig werken".

Recensie van De Schellenboom