Hoorn, Arjen van
"Wat Loes verzwijgen moet" is de titel van een nieuwe roman van Arjen van Hoorn, die verscheen bij uitgeverij Frits Hardeman. Loes ontmoet door brommerpech de fietsenmaker Rob en wordt op slag verliefd op hem. Helaas is Rob ongelovig en dit zorgt dan ook voor grote problemen. Loes probeert Rob te vergeten, maar doordat ze hem telkens weer ontmoet, lukt dit niet. Rob wil Loes ook niet loslaten en ze trouwen met elkaar.
Mientjes familie
Els Brussé-Dekker
Het sympathieke aan de boeken van Arjen van Hoorn over Mientje is dat de personen zo veel op echte mensen lijken: ze zijn niet allemaal zo zeker van zichzelf en ze weten niet allemaal haarfijn te vertellen hoe alles moet. Mientje is daar een voorbeeld van, en zeker ook haar moeder.
In "Schaduwen op Avondrust", het vijfde deel alweer van de Mientje- cyclus (zes delen), blijft het verleden Mientje achtervolgen. Ze is ontzettend bang dat haar dochter Lies hetzelfde zal overkomen als haar: ongetrouwd zwanger raken. Mientje zelf is over die jeugdzonde nog steeds niet met God in het reine gekomen. Verder maakt Mientje zich ernstig zorgen over de gezondheid van haar ouders en van haar man Gerrit.
Arjen van Hoorn beschrijft het leven van Mientje en haar familie in een sobere, prettig lezende stijl. De dialogen doen niet gekunsteld aan en dat is een verademing binnen het genre christelijke streekroman.
Inhoudelijk ademt het boek de tevredenheid met het eenvoudige: "Ze hadden met z'n drieën gezellig een beschuitje bij de thee genomen. "We maken er vanmorgen een klein beetje feest van, Lies", had opa gezegd. "Maar morgen krijg je geen beschuit, hoor. En straks zal ik je flink aan het werk zetten.""
N.a.v. "Schaduwen op Avondrust", door Arjen van Hoorn; uitg. Frits Hardeman, Ede, 1999; ISBN 90 76430 03 9; 229 blz.; 24,95.
Mientje en Gerrit hopen op een kind
De populaire "Mientje-trilogie", die bijna 20 jaar geleden als vervolgverhaal in het Reformatorisch Dagblad verscheen, is opnieuw uitgegeven. Onlangs drukte deze krant het vierde boek over Mientje dagelijks als feuilleton af. Ook in dat deel kan Mientje de ware vrede niet vinden.
De tijd staat niet stil op het joodse kerkhof. De hovenier en zijn gezin vinden er in 1929 gratis woonruimte. In de oorlog scheelt het een haar of het huis wordt door een bom met de grond gelijk gemaakt.