Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Miranda v.d. Bruinhorst-v.d. Vendel en M. H. Karels-Meeuse

Rob komt tot inkeer

"Wat Loes verzwijgen moet" is de titel van een nieuwe roman van Arjen van Hoorn, die verscheen bij uitgeverij Frits Hardeman. Loes ontmoet door brommerpech de fietsenmaker Rob en wordt op slag verliefd op hem. Helaas is Rob ongelovig en dit zorgt dan ook voor grote problemen. Loes probeert Rob te vergeten, maar doordat ze hem telkens weer ontmoet, lukt dit niet. Rob wil Loes ook niet loslaten en ze trouwen met elkaar. 

Al snel is het in hun huwelijk echter niet alleen meer rozengeur en maneschijn. Rob, die zijn oude beroep beu is, wordt vertegenwoordiger. Omdat hij niet zo geschikt blijkt voor dit werk, raakt hij zijn baan kwijt. Loes gaat weer werken en Rob zorgt voor het huishouden. Rob raakt gefrustreerd doordat zijn vele sollicitaties telkens op niets uitlopen en hij reageert zich af op Loes. 

Tijdens zijn dagelijkse wandeling door het park ontmoet Rob een vrouw op wie hij langzaam maar zeker verliefd wordt. Hij verlaat Loes om bij deze vrouw te gaan wonen. Voordat het echter zover komt, krijgt hij een ernstig ongeluk. Op zijn sterfbed in het ziekenhuis komt Rob tot inkeer. Hij sterft in de wetenschap dat Loes hem heeft vergeven en dat God dat bovenal ook heeft gedaan. 

"Wat Loes verzwijgen moet" is een boeiende roman. Het boek houdt je van het begin tot het einde in zijn greep. De karakterbeschrijvingen zijn soms een beetje vlak. Zo vond ik het storend dat de schrijver Rob overal "nijdig" op laat reageren. Iets meer afwisseling in woordkeus was welkom geweest. 

N.a.v. "Wat Loes verzwijgen moet", door Arjen van Hoorn; uitg. Frits Hardeman, Ede, 2000; ISBN 90 76430 18 7; 272 blz.; 29,95.