Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussť-Dekker

Mientje en Gerrit hopen op een kind

De populaire "Mientje-trilogie", die bijna 20 jaar geleden als vervolgverhaal in het Reformatorisch Dagblad verscheen, is opnieuw uitgegeven. Onlangs drukte deze krant het vierde boek over Mientje dagelijks als feuilleton af. Ook in dat deel kan Mientje de ware vrede niet vinden. 

De trilogie opent met een beschrijving van het leven van Arie Veldman, een verwoed vloeker en cafébezoeker. De onchristelijk opgevoede jongen komt bij zijn baas Holdert in aanraking met het christendom. Langzaam aan krijgt hij steeds meer belangstelling voor de kerk. 

Holdert wijst Arie voorzichtig op zijn verkeerde levenswandel die zich uit in het onteren van Gods Naam en het bezoeken van gelegenheden waar voor God geen plaats is. Arie probeert het vloeken achterwege te laten ter wille van zijn baas; toch wil dat niet altijd lukken. Hij doet ook zijn best minder naar het café te gaan, maar hij heeft er moeite mee dat tegenover zijn kroeggezel in een aannemelijk vat te gieten. Uiteindelijk mag hij weten dat zijn zonden vergeven zijn. 

Arie krijgt verkering met de dochter van Holdert, Mientje. Helaas overlijdt Arie aan de gevolgen van een schaatspartij. Mientje blijft volkomen in de war achter. Ze verliest alle belangstelling voor het leven en maakt van haar Arie een afgod. Een baan in een ander dorp betekent een fikse omslag in haar leven. Ze doet een hartelijke vriendin op die echter totaal onchristelijk leeft. Mientje glijdt daardoor stukje bij beetje af van haar christelijke achtergrond. De gevolgen zijn desastreus; Mientje raakt door onnozelheid in verwachting van een geslepen 'gentleman' die haar genadeloos laat vallen. 

In het derde deel komt Mientje bij boer Geurts terecht, bij wie ze de huishouding gaat doen. De vroegere kroegmaat van Arie valt haar bijzonder lastig, maar ze schenkt hem van harte vergeving voor zijn misdaden. Geurts wil dolgraag met Mientje trouwen, maar daar heeft zij weinig zin in. Uiteindelijk geeft ze hem toch haar jawoord. 

Levensecht
De "Mientje-trilogie" is een mooi voorbeeld van een goede christelijke streekroman. De worsteling van Arie komt levensecht over en de misstappen van Mientje zijn in de context heel verklaarbaar. Elk deel van de trilogie heeft één belangrijk thema; dat is beter dan romans waarin schrijvers een scala aan problemen beschrijven, waardoor het hele boek aanzienlijk aan waarde verliest. 

Het vierde deel speelt rond de worsteling van Mientje, die maar niet van Gerrit in verwachting raakt. Ze is bang dat haar vroegere overtreding van het zevende gebod daar de oorzaak van is. Dat is een heel verklaarbare gedachte. Of Mientje en Gerrit uiteindelijk wel of niet een kind krijgen, wil ik hier niet verklappen. Wie nog meer over Mientje en Gerrit wil lezen, zal blij zijn met het vijfde deel "Schaduwen op Avondrust", dat binnenkort zal verschijnen. 

N.a.v. "Mientje-trilogie" door Arjen van Hoorn; uitg. Frits Hardeman, Ede, 1998; ISBN 90 71272 99 0; 599 blz.
"Wolken boven Weltevreden", door Arjen van Hoorn; uitg. Frits Hardeman, Ede, 1998; ISBN 90 71272 95 8; 218 blz.