Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Norel, K.

Norel, K.

"Een zeeman verlangt altijd"

Dat de wederwaardigheden van "Scheepsmaat Woeltje" al decennialang door velen verslonden worden, is geen wonder. Ben je eenmaal begonnen aan de heerlijke verhalen over het jochie uit de Gouden Eeuw, dan blijf je smullen tot het eind. Leuk, dat deze drie delen opnieuw verschenen zijn.

Recensie van Scheepsmaat Woeltje

Urker heldenepos

In een Urker vissersgezin slaat de ontzetting toe als een zoon zich met zijn vriend aanmeldt bij de Duitse Wehrmacht. Een verrader, vreest het thuisfront. Dat is natuurlijk uitgesloten, want daarvoor zit de liefde voor volk en vaderland bij het dappere tweetal veel te diep.

Recensie van Engelandvaarders

Mannen van stavast

Veel schrijvers van oorlogsboeken werden na de oorlog dapper. K. Norel was het al in de bezettingsjaren. Aan den lijve ondervond hij wat een anti-Duitse houding met zich meebracht. Wellicht verklaart dat het succes van zijn ”Engelandvaarders”, ”Vliegers in het vuur” en andere mannen van stavast.

Beschouwing over het leven en werk van K. Norel

Een zoen van Piet Heyn's dochter

Norel heeft het goed uitgekiend. In "Schipper Wessels", het laatste deel van de trilogie over Aart Wessels, veroveren de Hollanders onder leiding van Piet Heyn de beroemde Spaanse zilvervloot.

Recensie van Schipper Wessels

Rasverteller laat VOC weer leven

Rasverteller K. Norel laat in het tweede heruitgegeven deel van de trilogie over Aart Wessels de Verenigde Oost-Indische Compagnie weer tot leven komen. Het verhaal "Stuurman Aart" is niet meer van deze tijd, maar boeit nog steeds.

Recensie van Stuurman Aart

Jan Loots wordt loods

K. Norel is ongetwijfeld bekend bij veel lezers. Oorlog en water zijn de thema's in veel van zijn boeken. Uitgeverij Callenbach besloot "Loods aan boord" opnieuw uit te geven, maar dan wel "iets moderner, iets eigentijdser."

Recensie van Loods aan boord