Norel, K.
Dat de wederwaardigheden van "Scheepsmaat Woeltje" al decennialang door velen verslonden worden, is geen wonder. Ben je eenmaal begonnen aan de heerlijke verhalen over het jochie uit de Gouden Eeuw, dan blijf je smullen tot het eind. Leuk, dat deze drie delen opnieuw verschenen zijn.
In een Urker vissersgezin slaat de ontzetting toe als een zoon zich met zijn vriend aanmeldt bij de Duitse Wehrmacht. Een verrader, vreest het thuisfront. Dat is natuurlijk uitgesloten, want daarvoor zit de liefde voor volk en vaderland bij het dappere tweetal veel te diep.
Veel schrijvers van oorlogsboeken werden na de oorlog dapper. K. Norel was het al in de bezettingsjaren. Aan den lijve ondervond hij wat een anti-Duitse houding met zich meebracht. Wellicht verklaart dat het succes van zijn ”Engelandvaarders”, ”Vliegers in het vuur” en andere mannen van stavast.
Een zoen van Piet Heyn's dochter
Norel heeft het goed uitgekiend. In "Schipper Wessels", het laatste deel van de trilogie over Aart Wessels, veroveren de Hollanders onder leiding van Piet Heyn de beroemde Spaanse zilvervloot.
Rasverteller laat VOC weer leven
Rasverteller K. Norel laat in het tweede heruitgegeven deel van de trilogie over Aart Wessels de Verenigde Oost-Indische Compagnie weer tot leven komen. Het verhaal "Stuurman Aart" is niet meer van deze tijd, maar boeit nog steeds.
Recensie van Stuurman Aart
K. Norel is ongetwijfeld bekend bij veel lezers. Oorlog en water zijn de thema's in veel van zijn boeken. Uitgeverij Callenbach besloot "Loods aan boord" opnieuw uit te geven, maar dan wel "iets moderner, iets eigentijdser."