Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Crossley-Holland, Kevin

Een duik in de Middeleeuwen

De zinloosheid van de oorlog -in dit geval tijdens de kruistochten- is ook een thema van het derde en laatste dikke deel van de imposante serie van Kevin Crossley-Holland over Arthur de Caldicot. De eerste twee delen ("De zienerssteen" en "In het tussenland") werden al eerder besproken. "Arthur, koning van de Middenmark" dompelt ons midden in de problemen, onderlinge ruzies en chaos en de daardoor tot mislukking gedoemde vierde kruistocht.

Recensie van Arthur, koning van de Middenmark

Het verhaal van koning Arthurs jeugd

De figuur van de tovenaar Merlijn in de legenden rondom Koning Arthur is goed voor een flinke dosis Engelse middeleeuwse magie, en als je daar, zoals Kevin Crossley-Holland dat doet, een eigen verhaal in drie kloeke delen van maakt, dan staat dat er automatisch bol van.

Recensie van Arthur - in het tussenland

Over een jongetje dat Arthur heet

Er zijn van die oude verhalen die om de een of andere reden altijd populair blijven. In de originele versie voor de echte liefhebbers; aangepast aan de moderne tijd voor lezers die het vooral om het verhaal te doen is. Dus zijn er legio schrijvers die zich op het hervertellen ervan toeleggen. Maar de ene bewerker is de andere niet. We zien dat bij kinderbijbels, die, zoals we allemaal weten, in taalgebruik en verteltrant enorm kunnen verschillen. We zien het ook bij oude niet-bijbelse verhalen of legenden.

Recensie van Arthur - de zienersteen