Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Tellegen, Toon

Gekoesterd door gedichten

"Alleen liefde" vormt een bloemlezing uit eerder gepubliceerd werk van Tellegen. Tijdens het lezen begint als vanzelf eenzaamheid te knagen, heimwee naar wat er toch niet is. De dichter schrijft bijvoorbeeld over een man die ontdekt dat de liefde niet bestaat, over mannen en vrouwen die langs elkaar heen praten en zichzelf in het ongeluk storten - of de ander, of elkaar, over vruchteloze pogingen om... enzovoort.

Recensie van Alleen liefde. Gedichten

Tellegen

De gedichten van Toon Tellegen onderzoeken niet zozeer de stoffelijke realiteit, als wel die van de intermenselijke relaties. In zijn nieuwe bundel doet hij dat aan de hand van verhaaltjes over twee naamloze figuren: de een en de ander. Zijn gedichten zijn juist intrigerend genoeg om niet in al te grote lievigheid te verzanden. Een toegankelijk voorbeeld:

Recensie van De een en de ander

Toon Tellegen en zijn grootvader

Een oude, wat zwaarmoedig kijkende man met een brede witte baard. Die staat, op de plaats waar meestal een foto van de auteur staat, op de achterflap van het nieuwste boek van Toon Tellegen. In "De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne" bundelde Tellegen een groot aantal verhalen die zijn opa hem vertelde. Deze opa is evenzeer als Tellegen zelf de auteur van dit prachtige boekje. Vandaar de foto.

Recensie van De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne.

Toon Tellegen en de krekel

De naam Toon Tellegen zal door mensen die enigszins vertrouwd zijn met kinderliteratuur direct in verband worden gebracht met zijn dierenverhalen. Een paar kenmerken van deze verhalen volgens de auteur: van elk dier komt maar één exemplaar voor, alle dieren zijn even groot en ook spreken ze allemaal dezelfde taal. In zijn nieuwe verhalenboek, "De genezing van de krekel", heeft de schrijver deze regels toegepast.

Recensie van De genezing van de krekel

Toon Tellegen schrijft nonsens van niveau

Nonsens is nonsens, maar soms kan nonsens ook humoristisch, vermakelijk of zelfs diepzinnig zijn. De dierenverhalen van Toon Tellegen zijn daarvan een voorbeeld. Als schrijver van literaire jeugdboeken, gedichten en verhalen in NRC Handelsblad heeft Tellegen inmiddels de nodige prijzen en bekroningen in de wacht gesleept. In "Brieven aan niemand anders" bewijst hij opnieuw talent te hebben.

Recensie van Brieven aan niemand anders