Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

K

Kuijer, Guus

De wasmachineogen van Fijnders

Kinderboekenschrijver Guus Kuijer beoogt met zijn werk gelovigen en ongelovigen dichter bij elkaar te brengen. Dat doet hij door een recensent die milde kritiek op een boek van hem oefent in een latere publicatie op te voeren als "kleingelovige ziel" en "rotzak", een persoon met starende "wasmachineogen." De RD-recensent Hans Mijnders uit Ridderkerk kwam als "meneer Fijnders" terecht in Kuijers boek "Ik ben Polleke hoor!"

Interview met een ‘personage’ uit "Ik ben Polleke hoor!" van Guus Kuijer

Avonturen van Polleke, Martin en Fleur

Guus Kuijer krijgt de Gouden Griffel voor zijn jeugdboek "Voor altijd samen, amen". Literair en vanuit de actualiteit bezien terecht, al zullen er misschien nog wel andere boeken zijn die voor die prijs in aanmerking hadden kunnen komen. Maar Kuijers visie op maatschappij en geloof is op z'n zachtst gezegd eenzijdig karikaturaal.

Recensie van Voor altijd samen, amen

Zorgen over een verslaafde vader

Guus Kuijer is voor veel liefhebbers van kinderboeken geen onbekende. "Met je kop in de prullenbak" en andere uitgaven van zijn Madelief-serie worden nog altijd met groot genoegen gelezen. Nu, ruim twintig jaar later, is de schrijver met een vergelijkbare reeks bezig. Onlangs verscheen het tweede deel over Polleke, "Het is fijn om er te zijn".

Recensie van Het is fijn om er te zijn