Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Polak, Chaja

Wachten op de schemering

Dit kleine boekje van Chaja Polak-Amsterdam, 1941- drukt de lezer vanaf de eerste bladzijde met de neus op de feiten. De zoon van de hoofdpersoon blijkt ongeneeslijk ziek. Vanaf het moment dat ze dit te horen krijgt stort haar wereld in.

Recensie van Wachten in de schemering

De oorlog is het centrum van alles

Chaja Polak is een van de vertolkers van het joodse oorlogsleed in de Nederlandse literatuur. Het gaat bij haar niet zozeer om concrete vervolgingen, pogroms of concentratiekampen, maar om het leven daarna. In haar nieuwe roman, "Salka", vertelt zij het verhaal van een vrouw die de kampen overleefde. Polak schetst suggestief en indringend het leven van deze vrouw met haar verdriet, hoop en kordaatheid.

Recensie van Salka

De wurggreep van de oorlog

De verhalenbundel "Liefdesmeer & andere verhalen" bevat bijna veertig verhalen van de Joods-Nederlandse schrijfster Chaja Polak. De meeste werden al eerder gepubliceerd, in haar debuut uit 1989 "Zomaar een vrijdagmiddag", in het een jaar later uitgegeven "De tijd van het zwijgen" en in verschillende tijdschriften. Vijf verhalen verschenen nooit eerder in druk.

Recensie van Liefdesmeer & andere verhalen

Nieuwe koers na de oorlog

Tot nu toe publiceerde Chaja Polak (1943) twee verhalenbundels en drie romans. In al deze werken is de holocaust 'als een jengelend kind' op de achtergrond aanwezig.

Recensie van Zomersonate

Balkons als vuile gebitten

,,Een man wordt verliefd op een vrouw die Salka heet". De openingszin van de roman "Tweede vader" van Chaja Polak ontroert. Het is een emotie die de lezer alle honderd bladzijden bezet houdt.

Recensie van Tweede vader