Polak, Chaja
Dit kleine boekje van Chaja Polak-Amsterdam, 1941- drukt de lezer vanaf de eerste bladzijde met de neus op de feiten. De zoon van de hoofdpersoon blijkt ongeneeslijk ziek. Vanaf het moment dat ze dit te horen krijgt stort haar wereld in.
De oorlog is het centrum van alles
Chaja Polak is een van de vertolkers van het joodse oorlogsleed in de Nederlandse literatuur. Het gaat bij haar niet zozeer om concrete vervolgingen, pogroms of concentratiekampen, maar om het leven daarna. In haar nieuwe roman, "Salka", vertelt zij het verhaal van een vrouw die de kampen overleefde. Polak schetst suggestief en indringend het leven van deze vrouw met haar verdriet, hoop en kordaatheid.
De verhalenbundel "Liefdesmeer & andere verhalen" bevat bijna veertig verhalen van de Joods-Nederlandse schrijfster Chaja Polak. De meeste werden al eerder gepubliceerd, in haar debuut uit 1989 "Zomaar een vrijdagmiddag", in het een jaar later uitgegeven "De tijd van het zwijgen" en in verschillende tijdschriften. Vijf verhalen verschenen nooit eerder in druk.
Tot nu toe publiceerde Chaja Polak (1943) twee verhalenbundels en drie romans. In al deze werken is de holocaust 'als een jengelend kind' op de achtergrond aanwezig.
,,Een man wordt verliefd op een vrouw die Salka heet". De openingszin van de roman "Tweede vader" van Chaja Polak ontroert. Het is een emotie die de lezer alle honderd bladzijden bezet houdt.