Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

M

Mak, Geert

Een kloof zo breed als de Bosporus

Geert Mak is inmiddels een bekende schrijver. Van zijn ”De eeuw van mijn vader” gingen een half miljoen exemplaren over de toonbank, terwijl ook ”In Europa” een bestseller genoemd mag worden. Voor de Boekenweek schreef hij ”De brug”, een geschenkboekje dat ook in het Turks vertaald is omdat het in Turkije speelt.

Recensie van De brug

Restauratie van de rechtsstaat

Toen "vaderlandse geschiedenis" gekozen werd als thema van de boekenweek 2005 voorzag niemand de moord op Theo van Gogh. Die moord en alles wat erop volgde heeft echter een nieuwe kleur gegeven aan dit terugblikken op 'onze' geschiedenis. De behoefte aan rekenschap, zelfinzicht en oriëntatie is groot. "Wie waren wij, Nederlanders, eigenlijk?" zo vraagt Geert Mak zich af in zijn "Gedoemd tot kwetsbaarheid". En zo is iedereen op zoek naar de Nederlandse identiteit en de vraag hoe het allemaal verder moet.

Recensie van De toekomst van de stad. Over geschiedenis en politiek en Gedoemd tot kwetsbaarheid.

Geert Mak gaat de grens over

Tijden niets van hem gehoord, maar is hij er weer. Geert Mak prijkt dezer dagen in alle serieuze kranten en tijdschriften en wordt voor allerlei praatprogramma's uitgenodigd. De afwezigheid en aandacht hebben alle twee te maken met zijn rentree in de boekwinkel. Het is een stevige rentree: "In Europa" telt zo'n 1200 bladzijden. En wie over nostalgie praat, krijgt die 1200 gebonden pagina's met liefde door Maks hand naar het hoofd geslingerd, meldt de auteur en passant. Inderdaad zijn daarvoor de Europese problemen te groot, en Maks ideeën te links-belijnd.

Interview met Geert Mak, mede n.a.v. "In Europa. Reizen door de twintigste eeuw"

De goedheiligman

Het is moeilijk om niet jaloers te zijn op Geert Mak. De Amsterdamse journalist heeft het allemaal: roem, aanzien,status, fortuin, vrijheid. Hij wordt met lof en prijzen overladen en publiceert bestellers die zowel critici als gewone lezers aanspreken.

Beschouwing over het werk van Geert Mak uit CVKoers

Een eeuw, een zuil, een familie

Overgrootvader Mak sprak bevindelijke taal. Grootmoeder Mak bracht de familie in gereformeerde vaarwateren. Vader Mak werd zendingspredikant in Indië. In "De eeuw van mijn vader" houdt Geert Mak de wederwaardigheden in zijn familie tegen het licht van de 20e-eeuwse geschiedenis.

Recensie van De eeuw van mijn vader

Stad en land slijten als ouwe schoenen

Nederland is een bewegend land geworden. Het verkeer raast dag en nacht over de wegen, steden rollen zich uit over het land en mensen zijn altijd onderweg. Geert Mak vaart in zijn boekenweekesay met de ogen van 1912 door het landschap van vandaag. Hij ontdekt dat we –in het algemeen gesproken- de natuur beheersen, de afhankelijkheid verleren en het geloof verliezen. „Ik hoef dat niet te veranderen, ik observeer alleen. Zo’n essay is bedoeld om mensen aan het denken te zetten”.

Interview met de auteur naar aanleiding van Het ontsnapte land