Mak, Geert
Een kloof zo breed als de Bosporus
Geert Mak is inmiddels een bekende schrijver. Van zijn ”De eeuw van mijn vader” gingen een half miljoen exemplaren over de toonbank, terwijl ook ”In Europa” een bestseller genoemd mag worden. Voor de Boekenweek schreef hij ”De brug”, een geschenkboekje dat ook in het Turks vertaald is omdat het in Turkije speelt.
Restauratie van de rechtsstaat
Toen "vaderlandse geschiedenis" gekozen werd als thema van de boekenweek 2005 voorzag niemand de moord op Theo van Gogh. Die moord en alles wat erop volgde heeft echter een nieuwe kleur gegeven aan dit terugblikken op 'onze' geschiedenis. De behoefte aan rekenschap, zelfinzicht en oriëntatie is groot. "Wie waren wij, Nederlanders, eigenlijk?" zo vraagt Geert Mak zich af in zijn "Gedoemd tot kwetsbaarheid". En zo is iedereen op zoek naar de Nederlandse identiteit en de vraag hoe het allemaal verder moet.
Tijden niets van hem gehoord, maar is hij er weer. Geert Mak prijkt dezer dagen in alle serieuze kranten en tijdschriften en wordt voor allerlei praatprogramma's uitgenodigd. De afwezigheid en aandacht hebben alle twee te maken met zijn rentree in de boekwinkel. Het is een stevige rentree: "In Europa" telt zo'n 1200 bladzijden. En wie over nostalgie praat, krijgt die 1200 gebonden pagina's met liefde door Maks hand naar het hoofd geslingerd, meldt de auteur en passant. Inderdaad zijn daarvoor de Europese problemen te groot, en Maks ideeën te links-belijnd.
Het is moeilijk om niet jaloers te zijn op Geert Mak. De Amsterdamse journalist heeft het allemaal: roem, aanzien,status, fortuin, vrijheid. Hij wordt met lof en prijzen overladen en publiceert bestellers die zowel critici als gewone lezers aanspreken.
Een eeuw, een zuil, een familie
Overgrootvader Mak sprak bevindelijke taal. Grootmoeder Mak bracht de familie in gereformeerde vaarwateren. Vader Mak werd zendingspredikant in Indië. In "De eeuw van mijn vader" houdt Geert Mak de wederwaardigheden in zijn familie tegen het licht van de 20e-eeuwse geschiedenis.
Stad en land slijten als ouwe schoenen
Nederland is een bewegend land geworden. Het verkeer raast dag en nacht over de wegen, steden rollen zich uit over het land en mensen zijn altijd onderweg. Geert Mak vaart in zijn boekenweekesay met de ogen van 1912 door het landschap van vandaag. Hij ontdekt dat we –in het algemeen gesproken- de natuur beheersen, de afhankelijkheid verleren en het geloof verliezen. „Ik hoef dat niet te veranderen, ik observeer alleen. Zo’n essay is bedoeld om mensen aan het denken te zetten”.