Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

H

Haasse, Hella S.

Geloven zonder God

Schrijfster Hella Haasse hoopt zaterdag negentig te worden. Haar betekenis voor de vaderlandse letteren was vanaf het begin onomstreden. Haasse zette de historische roman weer op de kaart en gaf de Nederlands-Indische literatuur een belangrijke impuls. Haar oeuvre is erudiet en ernstig, evenals de schrijfster zelf. Een portret van de ”grande dame” en haar werk.

Geloven zonder God

Schrijfster Hella Haasse hoopt zaterdag negentig te worden. Haar betekenis voor de vaderlandse letteren was vanaf het begin onomstreden. Haasse zette de historische roman weer op de kaart en gaf de Nederlands-Indische literatuur een belangrijke impuls. Haar oeuvre is erudiet en ernstig, evenals de schrijfster zelf. Een portret van de ”grande dame” en haar werk.

Kennismaken met Hella Haasse?

Vaders en moeders hebben het boek gelezen en hun kinderen zijn hen nagevolgd. Tot vandaag toe lezen jongeren op school het boek dat een afscheid van Nederlands-lndië beschrijft: Oeroeg van Hella Haasse.

Recensie van Het tuinhuis en auteursinformatie Haasse uit Daniël

Hella Haasse

Hélène Serafia Haasse wordt op 2 februari 1918 in Batavia op het Indische eiland Java geboren. Haar moeder is concertpianiste, haar vader bestrijdt in Nederlands-Indië de belastingontduiking. Als Hella twee jaar oud is, vertrekt het gezin voor twee jaar verlof naar Nederland.

Sleuteloog

Eén van de bekendste auteurs van de laatste vijftig jaar is ongetwijfeld Hella Haasse. Ze heeft een indrukwekkende rij boeken geschreven. Ze is daarmee ook bekend geworden bij middelbare scholieren. Die grijpen niet alleen naar Oeroeg, dat zo'n lekker dun boekje is. Ook haar roman Heren van de thee wordt nogal eens gelezen. In het jaar 2002 verscheen de roman Sleuteloog, waarvoor ze het jaar daarop de NS-pubtieksprijs voor het Nederlandse boek ontving. Daarmee heeft ze weer een interessant boek aan haar oeuvre toegevoegd.

Recensie uit Daniël van Sleuteloog

Rauwe nostalgie

De nostalgie druipt ervan af. Sommige oude schoolplaten over Nederlands-Indië roepen het beeld op van een kolonie waar alles op orde is, in heldere kleuren en met opgeruimde erven en gezichten. Dat de realiteit een tikkeltje anders was, kan een schrijver als Hella Haasse als geen ander vertellen. Ze groeide zelf op in de "overzeesche gebiedsdeelen" die in "Bij de les" worden getoond. Haar boeiende commentaar bij de oude schoolplaten is een les op zich.

Recensie van Bij de les. Schoolplaten van Nederlands-Indië

Met Hella S. Haasse naar Grenoble en terug

De "grande dame" van de Nederlandse literatuur, Hella S. Haasse, weet van geen ophouden. Inmiddels 85 hanteert ze de pen nog even vloeiend als een halve eeuw geleden. In 2002 verscheen "Sleuteloog" en ook in dat jaar reisde ze met haar redacteur Anthony Mertens naar het Franse Grenoble om daar haar werk te promoten. Mertens schreef zijn herinneringen op aan hun gezamenlijke tocht per trein onder de titel "Retour Grenoble".

Recensie van Retour Grenoble. Anthony Mertens in gesprek met Hella S. Haasse

Jeugdherinneringen uit Indië

Hella Haasse, de 84-jarige éminence grise der Nederlandse letteren, kan het schrijven niet laten. Nadat twee jaar geleden haar roman "Fenrir" verscheen, is ze nu -tien jaar na de verschijning van haar laatste Indische roman, "Heren van de Thee"- opnieuw terug bij haar geboortegrond: Nederlands-Indië. "Sleuteloog" is een roman vol herinneringen van een oude dame aan haar jeugd in Indië.

Recensie van Sleuteloog

Hella Haasse op wolvenjacht

Was het een slag in de lucht, het laten vallen van een droppel op een gloeiende plaat, of toch misschien de tik die een niet meer te stuiten ontwikkeling op gang bracht en zo een wezenlijke samenhang kon verhullen? Hella S. Haasse eindigt haar jongste roman met een vraag.

Recensie van Fenrir. Een lang weekend in de Ardennen.

Observaties van een buitenstaander

In ”Het tuinhuis” zijn de verhalen van Hella S. Haasse voor het eerst gebundeld. Ondanks de uiteenlopende plaatsen en tijden waarin de verhalen zich afspelen, vormen zij op een bepaalde manier een eenheid. Zij verraden Haasse’s ontzag voor de natuur, de liefde voor haar geboorteland Indië en het besef van de ongrijpbaarheid van het bestaan.

Recensie van Het tuinhuis