Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Knielen op een bed violen

Getroffen onder de appelboom

Jan Siebelink heeft eindelijk het boek geschreven waar hij zijn leven lang naar toegewerkt heeft, het verhaal van zijn zachtmoedige vader die álles in het leven opgaf om vrede met God te kunnen krijgen. Vandaag wordt het gepresenteerd: "Knielen op een bed violen". "Wat is er met mijn vader gebeurd, toen hij getroffen werd onder de appelboom? Wat was er in hem aan de gang? Ik heb geprobeerd zo dicht mogelijk bij hem te komen, maar ik kan het raadsel niet oplossen."

Recensie van Knielen op een bed violen

Het verschijnsel Siebelink

De kranten en bladen raken er niet over uitgeschreven, Jan Siebelink en zijn megasucces. Hoe kán dat nou toch, dat zo'n absoluut onmodieus, zwaar, deprimerend, moeilijk boek zo enorm aanslaat bij het Nederlandse publiek? Tussen alle rake beschouwingen door worden in het voorbijgaan de gekste dingen over het calvinisme beweerd.

Beschouwing over de receptie van Knielen op een bed violen

Siebelink-rage

De Siebelink-rage lijkt voorlopig nog niet voorbij. Vorig jaar won de schrijver al de AKO Literatuur Prijs. En nu prijkt zijn naam op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en loopt hij de kans ook deze binnen te halen. Nog meer aandacht dus voor de zo succesvolle roman "Knielen op een bed violen".

Column over Knielen op een bed violen

Knielen op een bed violen

"Knielen op een bed violen" (2005) trok het afgelopen jaar veel aandacht en won vorige maand bovendien de AKO Literatuurprijs. De roman vertelt over Hans Sievez -alter ego van vader Siebelink-, die van zijn gezin vervreemdt doordat hij, na een ingrijpende mystieke ervaring op zijn kwekerij, totaal in de ban raakt van een zwaarmoedige vorm van geloofsbeleving.

Discussie tussen RD-lezers over Knielen op een bed violen

Siebelink draagt bij aan karikatuur van calvinisten

"Een ontroerend en aangrijpend eerlijk boek." Zo kwalificeerde juryvoorzitter Dijkstal vorige week bij de uitreiking van de AKO Literatuurprijs 2005 de roman "Knielen op een bed violen" van Jan Siebelink. "Het verhaal grijpt je bij de keel en laat je onthutst achter." Dat laatste onderschrijft bijna iedere lezer van het boek. Maar de aard van de verbijstering is verschillend. Orthodoxe calvinisten voelen zich aangesproken. En in de hoek gezet.

Beschouwing over Knielen op een bed violen

Siebelink wint AKO Literatuurprijs

Jan Siebelink heeft de AKO Literatuurprijs 2005 gewonnen met zijn boek "Knielen op een bed violen". Juryvoorzitter Hans Dijkstal heeft dat gisteravond tijdens een galadiner in Slot Zeist bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Nieuwsbericht over de AKO Literatuurprijs 2005

Siebelink vergroot in boek dingen uit

In het boek ”Knielen op een bed violen” schetst de schrijver Jan Siebelink het leven in de kringen rond ds. J. P. Paauwe. Hij vergroot daarbij dingen echter uit, zei ds. J. Harteman zaterdag tijdens een avond van de Kom Ook-groep. Een samenvatting van zijn lezing.

Lezing van Ds. J. Harteman over Knielen op een bed violen.

H. J. van Lingen, docent Nederlands aan de Gomarus Scholengemeenschap

De kritiek op ”Knielen op een bed violen” snapt hij wel. Maar toch vindt H. J. van Lingen, docent Nederlands op de Gomarus Scholengemeenschap Siebelinks roman het mooiste boek dat hij ooit las. „Ik vind Jan Siebelink kwetsbaar en eerlijk.”

Interview met docent H. J. van Lingen over Knielen op een bed violen