Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Noordervliet, Nelleke

Verslag van een onmogelijkheid

Nelleke Noordervliet was acht toen haar overgrootmoeder Engelbertha Teljeur overleed. In haar nieuwe boek, "Altijd roomboter", is Engelbertha de hoofdpersoon. "Ik heb haar zelf gekend, ik weet haar naam, haar geboortedatum, ik heb haar handschrift gezien. Toch is dit boek de biografie van een anonieme vrouw. Ik dacht dat het makkelijk zou zijn om de rest van het verhaal erbij te verzinnen, maar ik merkte dat dat niet ging. Het was alsof ik verraad pleegde aan de werkelijkheid van mijn familie."

Interview met de auteur, mede n.a.v. Altijd roomboter

Moderne vrouw op zoek naar slavenhoudende voorvader

Nelleke Noordervliet moet bijna een vakantie hebben doorgebracht op een van de Nederlandse Antillen. Dat blijkt tenminste uit haar nieuwste roman "Pelican Bay". Zij laat het verhaal zich afspelen op een Caraïbisch eiland.

Recensie van Pelican Bay

Een leven buiten het paradijs

,,Ik heb mijn moeder gezien. Ze is al meer dan dertig jaar dood. Toch was ze het. Vannacht gaf ze mijn halfbroer en mij een lift in een Dyna Panhard 1952". Zo begint "Uit het paradijs" van Nelleke Noordervliet, waarin tekenaar David Berk de hoofdpersoon is. Maar zijn moeder speelt er een minstens zo grote rol in.

Recensie van Uit het paradijs